Благословия от Неофит в Ресиловския манастир

Благословия от Неофит в Ресиловския манастир | StandartNews.com

Църквата отбелязва празника, след като Божията майка защитила хората в Константинопол

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще посети за празника Покров Богородичен едноименния девически манастир край село Ресилово, Сепарева Баня. Патриархът, който е и Софийски митрополит, лично ще благослови сестринството на обителта и християните, които ще участват в светата Литургия по повод храмовия празник на манастира. Големият християнски празник Покров на Пресвета Богородица се чества на 1 октомври. В този ден много храмове и манастири в страната отбелязват своя храмов празник.

В Ресиловския манастир "Покров Богородичен" с благословението на Негово Светейшество, вечерното богослужение и тържествената архиерейска света Литургия бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия и гости. Началото на архиерейската вечерня с петохлебие бе в 18,00 ч. В празничния ден светата Литургия ще започне в 9,30 часа.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено събитие е станало в първата половина на Х век. В църквата във Влахерна, близо до градските порти, по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай