Благодатният огън кацна на българска земя

Благодатният огън кацна на българска земя | StandartNews.com

Пловдив. Самолетът от Тел Авив, с който пристига държавната делегация с Благодатния огън, вече кацна на летище "Пловдив", съобщи "Блиц". Чудодейният огън тръгна веднага към различни епархии. Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Варненският митрополит Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново. В Русе чудодейният пламък ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

Пред летището в Пловдив чака военен духов оркестър, както и духовници от цялата страна. Като представител на българската патриаршия митрополит Николай пренася невеществения огън в България. Той ще възглави богослужение в катедралния храм „Успение Богородично".

Стотици миряни са се събрали пред вратите на летището, за да посрещнат Благодатния огън. Самолетът закъсня с почти 3 часа. Дори Благодатният огън да не пристигне навреме в черквите, богослужението в храмовете ще започне, а миряните ще избират дали да чакат делегацията, за да си запалят от чудото, или да направят това на сутрешната служба на Възкресение в неделя.

Чудото в навечерието на Възкресение

Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим, след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и десетките хиляди поклонници. Това стана около 14:30 часа българско време. Няколко минути, след като православният патриарх се уедини за молитва в Кукувлията на храма, изнесе 33-те свещи, запаления по тайнствен начин от пламъка, който е избликнал от Гроба Господен. Патриарх Теофил III предаде огъня на събралите се, както и на всички духовници, които го отнесоха към православните християни по света.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай