Бизнесмен се извини за купона в Античния театър (ОБЗОР)

Бизнесмен се извини за купона в Античния театър (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пловдивчани възмутени от шоуто, но жалбата е само една

Георги Самуилов прави благотворителна изложба, за да се реваншира

Шумен купон в Античния театър на Пловдив в събота вечерта възмути Града под тепетата. Петролният бос Георги Самуилов организира празник по повод 25-годишнината на компанията му "Инса ойл", като едновременно с това отпразнува и 50-годишния си юбилей. По-късно избухна скандал, че партито е продължило до 2 ч през нощта. Самуилов обясни, че е имал разрешение от общината да ползва съоръжението до 3 ч. Заради подготовката на купона група от около 100 деца от олимпиада по лингвистика не са могли да влязат да разгледат Античния театър около 15 ч в събота, стана ясно вчера.

"Аз се извинявам на пловдивчани за причиненото неудобство. За компенсация ще направя дарение на Античния театър, като направя благотворителна изложба с цел неговото подпомагане", заяви вчера пред Нова ТВ Георги Самуилов. А пред "Стандарт" бизнесменът уточни, че в експозицията ще включи картини на пловдивски художници. Според Самуилов случаят се раздува. "Мероприятието започна около 21 ч и завърши около 2,30 ч. Не е било 12 часа да се чуват музики", подчерта той. "Предполагам, че съм извършил нарушение с високата музика", не скри Самуилов. Но допълни, че гостите на партито били много сериозни бизнесмени и самият той също популяризирал Античния театър на Пловдив. "Защо във всичко трябва да се влага негативизъм?", чуди се бизнесменът, който не знае да е идвала полиция заради шума.

На частното парти е имало около 300 гости

Гледката към театъра била закрита с бели платна. Специално за купона в Пловдив са пристигнали Силвия Кацарова, Васил Найденов, Камелия Воче, Орлин Горанов, групите "Акага" и "Грамофон", както и ансамбъл "Българе". "При подаването на заявката за използване на Античния театър Самуилов написал, че целта на мероприятието е презентация и честване на юбилей. Без обаче да уточнява, че не става дума за юбилей на фирмата му, а за собствения му рожден ден, който също е юбилеен - 50-годишнина", обясни пред БНТ Амелия Гешева, директор на Общинския институт "Старинен Пловдив", дал разрешението за наемането на Античния театър. Точно 2880 лв. е цената за наема за ден, колкото е платил и Самуилов. Тя е регламентирана с влязла в сила от 1 юни. До тази дата желаещите са внасяли молба в общината, но сега документите идват в ОИ "Старинен Пловдив".

Според Наредбата за обществения ред пък няма значение кога е започнало събитието, важно е, че всеки силен шум трябва да спре до 23 ч. Санкциите за нарушаване на тишината започват от 1000 и стигат до 5000 лева. Последните служители на фирмата, наела обекта, е трябвало да го предадат в 3 ч на служителите на Старинен Пловдив. Рожденикът пък заяви по телевизията, че

ще си плати, ако го глобят

Само че, за да се случи, в момента на извършване на нарушението е трябвало да има работеща измервателна станция, твърдят запознати. От Регионалната здравна инспекция съобщават, че такова измерване въпросната вечер не е имало.
Проверка показа, че в пловдивската полиция има само една регистрирана жалба за мероприятието. Заради факта, че общината е дала съответното разрешение, униформените не е имало какво да направят. Според пловдивския издател Манол Пейков това, че "в 2 часа е звучала силна музика, надминава всякакви граници. Има общинска наредба и тя трябва да се спазва. Така че полицията е абсолютно длъжна да се намеси", смята Пейков.

Чалга ли са "Акага" и родопските гайди?

Стефан Шарлопов,
бизнесмен

Бизнесменът Стефан Шарлопов е председател на Българския съюз по балнеология и спа, собственик на туристическата верига "Шарлопов хотелс" и един от присъствалите на партито в пловдивския амфитеатър.

Никога досега не съм присъствал на подобно събитие, на което в рамките на една вечер да се просълзя три пъти, при това от щастие. Партито бе на изключително високо ниво, с много добра българска програма. Тя бе дело на продуцента на световноизвестния ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Цялото парти бе изцяло с български дух. Единственото изключение в това отношение бе появата на певицата Глория, която пя три песни като подарък за юбилея на Георги Самуилов.

Изпълнението й бе подарък за него от едно семейство, което често почива в Сен Тропе, но чиито имена няма да спомена, защото това не е коректно. Последната от трите песни на Глория бе "Я, кажи ми, облаче ле бяло". Не може да се говори, че в амфитеатъра е звучала чалга. Нима така бихте определили творчеството на Силвия Кацарова, Васил Найденов, "Акага", Камелия Воче? Амфитеатрите и подобни обекти по света също често се използват за концерти и културни мероприятия. А празнуването на юбилея на Георги Самуилов и неговата компания не наруши с нищо добрия тон. Общината бе дала амфитеатъра под наем до 2 часа през нощта и ако по някакъв начин са нарушени условията - да санкционират рожденика. Това обаче не бе така.

Никой не е поругал по никакъв начин тази културна и историческа атракция. Хората бяха изключително добре подбрани и сериозни, а не някакви мутри или престъпници. Партито бе изключително и перфектно организирано. Аз бях там и го видях с очите си. Просълзих се, когато точно в полунощ стоте родопски гайди засвириха. Това бе моят подарък за рожденика. За втори път - когато видях вълнението на Самуилов и семейството му. И за трети, когато видях колко одухотворени и с какъв дух си тръгват хората. А аз не съм сълзлив и не съм остарял толкова. Просто беше много истинско.

Добрата новина е, че след това празненство в момента се говори много повече за амфитеатъра в Пловдив. Крайно време е българите да си вдигнем главите и да мислим позитивно, защото в противен случай обричаме ценностната система и на децата ни. А аз имам пет деца и не искам те да растат в атмосфера на негативизъм и завист.

Пари и его смазват трупаното с векове

Божана Апостолова,
поет и издател

Не познавам г-н Самуилов. От пресата научих, че е петролен бос, успял мангизлия със завидно самочувствие, който е решил да празнува петдесетгодишния си юбилей на Античния театър в Пловдив с 300 души свои гости и купчина известни изпълнители - включително и чалга певици. Хвана ме срам за самия г-н Самуилов. И се запитах: Какво става с нас, днешните хора? Възможно ли е велики бащи да са родили толкова уродливи деца? Кое е онова, което прави г-н Самуилов нечувствителен към магията на нашия град - към възрожденските му къщи, към калдъръмените му улички, към античната му хубост...? Навярно комплексите, егото и парите на известния петролен бос? Но те достатъчни ли са, за да оскърбят, унижат, смажат достолепието българско, трупано с векове камък по камък, паве по паве?

Как е възможно наш съвременник да разпъне маса с питиета там, между пейките на античния театър, и да е горд от пошлата изява на собствената си комплексарска същност?

Да, вярно е, Античният театър щедро дарява самочувствието на всеки свой посетител, но и задължава да изискваш от себе си и да се съобразяваш с оставеното именно от великите ни предшественици.
Какви хора трябва да сме, за да слушаме чалга и да пием там, където всеки камък ни напомня за стойността на хората, живели преди нас? И, извинявайте, приятели, но за това не е виновна общината или управата на Стария град - виновна е собствената ни култура и самочувствие в излишък, подплатено с финикийски знаци, каквито явно е имал г-н Самуилов, а и институциите не биха могли да знаят какво всъщност ще прави той там. Срам ме е за него.

Простете ми, че коментарът ми, както и превъзбуденият ми тон ми идват в повече на самата мен. Всъщност те искат само да напомнят на всички, че ако не успяваме на правим собствения си живот красив и успешен, то поне нека пазим достолепието на някогашния чужд живот, завещал ни магията и античната хубост на нашия Пловдив.
Затова ще повторя отново - този път ме е срам от всички нас.
За жалост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай