БХК иска съд за Валери Симеонов

БХК иска съд за Валери Симеонов | StandartNews.com

София. Българският хелзинкски комитет лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов да бъде съден заради негово расистко изказване от парламентарната трибуна.

Притеснително според организацията е изказването, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

Писмото е адресирано до председателя на парламента Цецка Цачева.

„Обръщам Ви внимание, че подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което член 162, ал. 1 от нашия Наказателен кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години. Това, че за расисткото си подстрекателство г-н Симеонов използва трибуната на Народното събрание, което Вие му позволихте без нито една забележка или опит да го прекъснете, е отегчаващо вината обстоятелство. Оправдаването и подбуждането към расова омраза и дискриминация под каквато и да било форма е заклеймено и в член 4 на един от най-старите международни договори на ООН - Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, по която България е страна. Тази конвенция, както и редица други международни документи, изискват налагането на строги санкции за подобни деяния" , се казва в отвореното писмо.

В него Цачева е призована да се предизвика „незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление, направено от трибуната му от г-н Валери Симеонов".

Хелзинкският комитет иска също изпращането на официалния протокол от заседанието на главния прокурор за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на този народен представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай