БГ ученичка изследва как да не спечелим от тотото

БГ ученичка изследва как да не спечелим от тотото | StandartNews.com

Третият участник Кристиан Георгиев бе награден на "Научните чудеса"

Трима гимназисти ще представят България на най-голямото предуниверситетско състезание по науки и инженерство в света Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Тази година то ще се проведе във Финикс, Аризона, САЩ, от 8 до 13 май. Двама от състезателите тази година са момичета.

Българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив, както и Дона-Мария Иванова от Русе ще се съревновават с голям брой от световните млади учени и предприемачи. По традиция българите, участващи в този форум, винаги се завръщат с призове. Неговите теми варират от технологични иновации през интерактивни роботи, до нови начини за третиране на рак. Проектите на българските ученици са в областта на математиката.

"Intel вярва, че младите хора са ключът към бъдещите иновации и солидното образование по науки, технологии и математика, в комбинация с умения като критично мислене, сътрудничество и дигитална грамотност", коментира мениджърът на организацията за българия и Румъния Богдан Джорджеску. "В България ние се радваме, че повече момичета ще участват тази година. Това е знак, че светът се променя и отпадат доста от ограниченията, които имаше досега в сферата на науките и технологиите."

Паолина Гаджулова е в 11 клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов", Пловдив. Темата на нейния проект, с който ще се състезава на Intel ISEF 2016, е "Симулация на екосистема върху тороидална решетка /наподобяваща геврек - б. р./ с три организма." Нейните изследвания имат двустранно приложение - както в моделирането на популации, така и в изследването на паралелните изчисления. Паолина е един от много малкото ученици в България, които се фокусират върху метаевристични методи /тоест методи, които използват аналогии с естествени процеси/. Те имат огромни приложения във всички сфери на знанието, от микропроцесорен дизайн, до обществени науки.

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе. Темата на нейния проект е "Как да не спечелим от тотото?". Въпросът, който момичето изследва, е от теория на кодирането. Тя предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път. Избраната от нея сфера, теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации - от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати.

Кристиан Георгиев е в 12 клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов", Пловдив. Той бе отличен и в кампанията на "Стандарт" "Научните чудеса на България". Неговият проект за Intel ISEF 2016 се нарича "Върху големината на множества от прави в Fn, изпълняващи аксиомата на Волф". Това е неговият първи проект в тази област, след като преди това е работил заедно с Дона-Мария в сферата на топологията. Той също е олимпиаден състезател и е участник в националния отбор по математическа лингвистика. Кристиан продължава традицията България да представя на този форум поне един чисто теоретичен проект всяка година.Приложенията на неговите резултати са изцяло в областта на математиката.

Учениците ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавано жури и пред публиката, докато се състезават за стипендии и награди. Сред оценяващите понякога има дори Нобелови лауреати. Миналата година наградният фонд под формата на призове и стипендии беше близо 5 милиона долара. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 13 май 2016 година.

Кръстиха астероид на българин

Intel International Science and Engineering Fair, най-голямото в света състезание за научни изследвания, насърчава милиони ученици да търсят иновации, които променят начина, по който работим и живеем. Intel пое титулното спонсорство на International Science and Engineering Fair през 1997 година като част от усилие за привличане на по-голямо внимание към постиженията по математика. На финала на някои от наградените биват кръщавани астероиди. Такъв приз например получи българският състезател Румен Данговски.
Всяка година милиони ученици, които участват в местни и регионални научни конкурси, се стремят към възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за стипендии и награди. Победителите в националните конкурси получават правото да представят своята страна на Intel ISEF в САЩ. В последните години на всеки такъв форум има над 1500 финалисти.
Проектите използват нови и напредничави технологии и обхващат широк диапазон от дисциплини. Често се занимават с проблеми, които са затруднявали учените в продължение на години и които могат да доведат до ключови научни открития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай