БГ скептицизъм за руската версия на Мей

БГ скептицизъм за руската версия на Мей | StandartNews.com

Интригата около насрочената по българска инициатива среща във Варна в понеделник на лидерите на ЕС с турския президент Ердоган отклони вниманието от оценката на премиера Бойко Борисов за аферата "Скрипал", направена в Брюксел. Всъщност политическата реакция на скандала с отровения бивш руски шпионин и дъщеря му бе водещата тема на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. Още преди нея външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за употребата на нервнопаралитичното вещество, с което бяха поразени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

На срещата в Брюксел в сряда и четвъртък лидерите на Европа се съгласиха, че е "доста вероятно Русия да е отговорна" за нападението срущу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който е обслужвал и британското разузнаване и дъщеря му. Затова и беше отзован посланикът на общността в Москва за консултации.

Досега Лондон настойчиво и категорично обвинява Москва за атаката срещу Скрипал, но не е дал никакви доказателства, че това е така.

Експерти подозират, че и за в бъдеще такива улики едва ли ще се намерят.

Май се случва нещо подобно на обвиненията срещу България през 70-те години на миналия век, че сме искали да убием папата. Видя се, че това е провокация, но заради вдигнатия за дълго време шум някои хора на Запад и и досега смятат, че българите са безбожници и терористи.

Експерти и анализатори задават от началото на скандала логичния въпрос защо й е на Москва да убива някакъв бивш шпионин, който е бил осъден за държавна измама и е лежал в руски затвор преди да бъде разменен със заловени руски разузнавачи?

Освен това да го направи точно преди президентските избори и предстоящото световно първенство по футбол в Русия.

На фона на липсата на факти и силните политически емоции един от разумните гласове в Брюксел бе на Борисов. Той също показа интереса на страната ни да поддържа отношенията и връзките с Русия на "прагматична и взаимоизгодна основа". Това беше отбелязано и в поздравителната му телеграма до Владимир Путин за изборната победа. На срещата в Брюксел българският премиер изказа разумно предложение за аферата "Скрипал":

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческа гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", предложи прагматичен подход Борисов. И се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР. "Обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", скептично вметна той по повод патоса, с който Западът се опитва да припише покушението на Москва.

Запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, Борисов отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен. А мнението му като бивш топполицай би трябвало да тежи повече от становището на някои политици, които нямат неговата компетентност. Италия и Гърция също поискаха доказателства за руска намеса, а вероятно и други си го мислят, но от солидарност не са го казали публично.
Вече вървят и догадки коя е причината за голямата настървеност в изявленията на британския премиер Мей и външния министър Джонсън срещу Русия и Путин и желанието им да ангажират Евросъюза битка срещу Москва?

Може би в Лондон смятат, че договарянето на Брекзит с ЕС ще е при по-изгодни условия за британската страна, ако отношенията на ЕС със Русия са влошени на максимум. Времето ще покаже обаче чии тънки сметки са правени без кръчмар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай