Безплатен кабинет за бременни във всеки град

Безплатен кабинет за бременни във всеки град | StandartNews.com

Учат джипитата да откриват деца с аутизъм

Нов кабинет за бременни и деца ще се открие във всеки областен град. Прегледите в него за малчуганите и бъдещите майки ще са безплатни. Това обяви здравният министър Петър Москов вчера. Кабинетите се разкриват в изпълнение на Националната програма за детско и майчино здравеопазване, която се прие по времето на министър Таня Андреева. Тя ще се финансира до края на годината с около 2 млн. лв. Пари от бюджета на МЗ за нея ще се дават всяка година, обеща Москов.

Със средствата ще се плаща за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - поставяне на диагнози и лечение. В центровете ще има психолог, социален работник и координатор. На практика държавата осигурява абсолютно безплатния достъп до високоспециализираните специалисти в областните болници, каза министърът.

Специализирани центрове за деца с диабет, рак и други редки заболявания ще има и в университетските болници в София, Варна и Пловдив. Освен това министерството ще финансира провеждането на слухов скрининг сред децата, ранната диагностика на ретинопатията, както и пренаталната диагностика при бременните жени. Джипитата пък ще се обучават как да откриват деца с аутизъм до навършването им на 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай