Бежанците във Враждебна и Военна рампа с испански WC и душове

Бежанците във Враждебна и Военна рампа с испански WC и душове | StandartNews.com

София. Испански душове, умивалници и тоалетни ще ползват от днес обитателите на двата бежански центъра в софийските квартали Враждебна и Военна рампа след дарение на съответното санитарно оборудване и монтажа му от компанията Рока България. Общо 50 санитарни възела е модернизирала фирмата, емблема в световен мащаб в обзамеждането на бани и тоалетни, на които ще могат да се радват общо 795-те настанени в двата центъра, според последните данни на Агенцията за бежанците, от които 90% са бегълци от конфликта в Сирия. Символичната церемония по връчването на дарението, т.е. предаването на документите за него, се състоя в шоурума на Рока до Централна баня в столицата и нея присъстваха посланикът на Испания у нас, Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, зам.министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов, шефът на Рока България, Веселин Симов, и зам.председателят на Агенцията за бежанците, Васил Върбанов.

Пратеникът на Мадрид у нас коментира, че идеята за дарението е изцяло на Рока и той я е споделил при една от редовните си срещи със зам.вътрешният министър, а жестът е израз на социална корпоративна отговорност, съответстващ на философията на компанията, която е от семеен тип.

От своя страна зам.министър Ангелов изтъкна нелеката ситуация, пред която са били изправени и все още са властите, предвид имиграционния натиск, но благодари за това „добро дело" и „практически жест, фокусиран точно там, където има нужда". По думите му България има нужда както от материална, така и от финансова подкрепа. Заместникът на Йовчев разкри, че първоначално Рока не е искала дарението да става публично достояние, но е надделял аргумента, че подобни примери и модели за социално-корпоративна отговорност трябва да бъдат показвани, за да се насърчават.

„Направихме го, защото защото човещината трябва да е водещият мотив в отношенията между държавите, хората, фирмите. Нормално е човек да се замисли как може да помогне", обясни прокуристът на Рока, Веселин Симов.

И като на шега връчи на зам.-председателя на Агенцията за бежанците съвсем истинска мивка с марката Рока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай