Бежанци с деца се удавиха в Дунав

Бежанци с деца се удавиха в Дунав | StandartNews.com

Трупове на удавени деца изплуваха от река Дунав след неуспешен опит на трафиканти да прекарат група бежанци от Ирак към Румъния. Три момиченца и едно момченце са загинали при преобръщането на лодката. Удавили са се и двама млади мъже на около 20-години. За трагедията от МВР оповестиха 4 дни по-късно.

Рибари вадят тела от реката край Лом

Двама младежи и четири деца се удавиха във водите на река Дунав при опит да бъдат прехвърлени в Румъния с лодка на 8 септември. Бежанците са от Ирак и са платили по 10 000 долара на каналджиите, за да ги преведат от границата с Турция през цялата територия на България и река Дунав към Румъния. Трябвало е да бъдат преведени по изцяло нов канал, който действа от съвсем скоро. Трафикантите прекарват бегълците през реката след като Сърбия засили контрола по гарницата си, а участъкът между Видин и Лом е слабо охраняван и гранична полиция не разполага с модерна система за наблюдение там. Трагедията официално бе оповестена от МВР едва днес, след като труповете на млад мъж и 5-годишно дете изплуваха на брега и бяха забелязани от рибари. Установено е, че на път за Румъния между видинското село Арчар и ломското село Орсоя, иракчаните са били натоварени на две лодки. Едната от тях се обърнала в рекала и трафикантите я изоставили. Оцелелите от другата лодка успели да се доберат до остров Добрина, където по-късно били засечени от катер на Гранична полиция. Телата са открити на пусто място между Лом и село Долно Линево. Днес на 40 км по-надолу изплува и още едно тяло на удавник

Очевидец на трагедията станал рибарят Боян Стефанов от село Сливата. На 8 септември към 20 часа вечерта той излязъл в реката за риба с лодка, но много скоро чул викове за помощ. Повикал приятел и двамата тръгнали към срещуположния български остров Добрина, откъдето идвали виковете. Там сварили двама мъже и две жени, които викали и плачели силно. Били като обезумели. Рибарите се обадили на 112 и повикали гранична полиция. "Трудно се разбирахме с бежанците, но стана ясно, че мъж с тъмни дрехи се е наел да ги превози с лодка до срещуположния бряг. Какво е станало по средата на реката, не знаят, но лодката се обърнала и във водата се оказали 4 деца - две момиченца и едно момченце
и двама възрастни. Само четиримата са доплували до острова", разказа рибарят. Бежанците разказали, че каналджията ги зарязал и избягал без да се опита да ги спаси. "Хората бяха мокри, гладни и пищяха. Една от оцелелите жени обясни, че 3 от децата са нейни, а на другата е едното. Занесохме им хляб, запалихме огън да се стоплят", разказва Боян Стефанов. Днес през целия ден продължи издирването на труповете на загиналите. От гранична полиция призоваха рибарите за съдействие. Окръжната прокуратура в Монтана образува две досъдебни производства по случая. От там уточниха, че разследването е започнало във вторник, но не стана ясно защо за инцидента не е съобщено нищо цели 4 дни. "Сигнал за инцидента е постъпил на 8 септември в 23.35 часа", обясни комисар Димитър Чорбаджиев - директор на Регионална гранична полиция - Русе, която отговаря за границата по река Дунав. Бежанците твърдят, че са иракчани, но нямат документи за самоличност. Според оцелелите бежанци те са били качени в метална лодка. Вътре бил и единият каналджия. Другият им водач бил във втора дървена лодка. Двамата мъже носели маски, за да прикрият лицата си. След трагедията каналджиите успели да избягат с втория плавателен съд. Според ирагкачинте металната лодка просто натежала и се обърнала внезапно в реката. Оцелелите мигранти са в добро здравословно състояние и са настанени в помещение на МВР. Във вторник на път Е-79 до бензиностанция „Съни ойл" при Видин са открити при полицейска порверка шестима бежанци. Петима имали картони за регистрация у нас и са върнати към София. Шестият е бил без документи за самоличност и е задържан. Окзава се гражданин на Пакистан, казаха от областната дирекция на МВР.

Юнкер ни обеща помощ за охраната на браздата

Хора и техника ще ни осигуряват страните-членки на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обеща подкрепата си за осигуряване на повече помощ от Европейския съюз за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември. Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, съобщиха от ЕК. Това става, след като Борисов вече настоя за допълнителна помощ, включително финансова и чрез предоставянето на техника и хора пред шефа на Европейския съвет Доналд Туск. Юнкер изразява признание за свършената досега работа от българските власти по опазването на границите. Той допълва, че очаква ЕК да получи допълнителен списък с нуждите на място. Председателят на ЕК добавя, че възнамерява да постави въпроса за необходимото съдействие на заседанието на европейските ръководители. ЕК разбира, че охраната на външните граници на ЕС изисква общ отговор, пише Юнкер. Той изразява надеждата, че въвеждането в действие на новата европейска служба за гранична охрана ще допринесе в тази посока. По неговите думи е важно след сключването на споразумението за миграцията с Турция да не възникнат нови пътища за навлизане в ЕС. Юнкер изразява подкрепа за осигуряването на европейски средства за подобряването на съоръженията по българската граница.
Председателят на ЕК уточнява, че е разработен план за спешни действия и той може да бъде задействан при необходимост. Юнкер съобщава, че тази седмица ще изпрати в България съответните официални представители на комисията за оценка на нуждите. В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

Полицията в Бургас търси преводачи

Областната дирекция на вътрешните работи в Бургас обяви обществена поръчка за превод от и на общо седем езика, включително пущу, кюрдски, фарси и арабски. Основната причина за това е бежанският поток по българо-турската граница. Стойността на поръчката е 70 000 лв., оферти се подават до 26 септември. Служителите на МВР в Бургаско са сред най-натоварените по овладяване на мигрантските потоци. На територията на региона всекидневно задържат бежанци, които са успели да преминат на българска територия от Турция. Пущунският език е разпространен в Афганистан и Пакистан, откъдето са голяма част от заловените мигранти в последните месеци. Бургаската полиция търси преводачи и от английски, немски и руски езици заради засиления туристически интерес, както и множеството чужди граждани, които са закупили ваканционни имоти по Южното Черноморие.

Спряха бегълци с лимузини край Ихтиман

22-ма бежанци бяха заловени на автомагистрала „Тракия" край Ихтиман.Задържани са и четиримата каналджии, които ги превозвали. По информация на Нова телевизия е имало и пети, но той е избягал.
Бежанците били превозвани в луксозни джипове БМВ и "Мерцедес" със затъмнени стъкла и софийски регистрационни номера. Полицията установява самоличността на мигрантите. Предполага се, че са сирийци. Нямали обаче документи в себе си. Сред тях има и две деца. По случая е образувано досъдебно производство, а каналджиите са отведени в ареста на полицията в Самоков.

Бус с бежанци в София

Бус с бежанци бе открит в столичния квартал "Овча купел" през нощта във вторник. Превозното средство е било брандирано с логото на спедиторска фирма.
При спирането му за проверка от служителите на реда станало ясно, че вътре са пътували 24 нелегални мигранти, сред които и деца. Шофьорът на микробуса е успял да избяга и в момента са предприети действия по установяването и издирването му. Сигналът е подаден около 21.20 часа. „Чуждите граждани са отведени в районното управление, обслужващо територията. Предстои да бъдат установени самоличността и произходът им", уточниха от СДВР. Преди два дни в столицата бяха задържани други 60 бежанци в междублоково пространство в района на бул. „Президент Линкълн". Установява се дали имат документи.

Бъчварова: Няма да приемем средства за нова ограда

Охраната на границата ни остава национална отговорност и няма как България да приеме средства за изграждане на съоръжение от друга държава. Това заяви днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. „Предложенията преди Вишеградската четворка към България не бяха конкретизирани, бяха по принцип за финансиране на ограда по българо-гръцката граница, което не е приемлив вариант за нас", подчерта министърът.
„От друга страна охраната на границата остава национална отговорност и няма как България да приеме средства за изграждане на такова съоръжение от друга държава. Ние сме външна граница, но тук става въпрос за граница между две европейски държави, което не предполага да има стена, ние не приемаме тази практика. Помощта е добра тогава, когато отговаря на потребностите, затова сме изпратили списъци, обосновали сме кое за какво точно ни трябва", добави Бъчварова.

Турция върна 500 тръгнали за Свиленград

Турските власти са предотвратили пресичането на границата от близо 500 бежанци в райнона около Свиленград близо до границата с Гърция и България, където тя се събира, предадоха турските агенции.
534 мигранти са заловени в провинция Одрин. Задържаните са от Сирия, Пакистан, Палестина, Афганистан, Иран, Алжир, Тунус, Ирак и Бангладеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай