Без хайки за първия ден с по-скъпо билетче в София

Без хайки за първия ден с по-скъпо билетче в София | StandartNews.com

Първи ден с по-скъп билет за градския транспорт в София - от днес билетчето за тролеи, трамваи и автобуси е 1,60 лв. Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков увери, че днес няма да има хайки от контрольори, които да проверяват дали пътниците са редовни. 

Припомняме, че освен скок в цената на билета, от днес новите правила касаят и глобите - гратисчиите ще плащат по 40 лева на място вместо 20 лева, актът също скача двойно и стига 200 лева. 

Според СОС няма да се взимат специални мерки, които да са по-засилени заради новия билет. Това обаче важи само за днес - до месец Центърът за градска мобилност трябва да е готов с график за засилен контрол, на места и постоянен такъв. Става въпрос за "рискови линии" - например в ромските квартали, където има сигнали, че масово се пътува гратис и пътниците не се проверяват.

До края на следващата година трябва да завърши процедурата по избор на изпълнител за електронна система за таксуване, посочи Герджиков в ефира на bTV. 

Нашата програма предвижда до 2019 г. да бъдат закупени още 300 нови автобуси, както и нови трамваи. 110 от тези автобуси ще дойдат още през септември тази година, обясни председателят на СОС. 

Макар днес контрольорите да не са повече от обичайното, те ще се движат с повече полиция. Причина за това е струпването от инциденти в градския транспорт в последните дни преди поскъпването на билета.  За Нова телевизия Борислав Симов от Центъра за градска мобилност заяви, че в днешния ден проверяващите ще се движат, придружавани от повече полицейски екипи.

Броени часове след влизане в сила на новата цена от 1,60 лева вече има и сигнали от недоволни пътници. Столичани сигнализират за електронни апарати в градския транспорт, които не връщат ресто при издаване на билети. Така за някои тази сутрин пътуването до работа е струвало 2 лева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай