Слагат камери в Гърмен, напрежението остава

Слагат камери в Гърмен, напрежението остава | StandartNews.com


Монтират видеокамери около ромската махала

Напрежението в община Гърмен остава, както и засиленото полицейско присъствие в района. Жандармеристи охраняват входа към ромския квартал „Кремиковци" и край сградата на кметството. За първи път от събота насам общинският център не осъмна със стотици протестиращи. Но липсата на митинг във вторник съвсем не означава, че всичко е спокойно. Затишието е пред буря. „Няма как сами да се справим с този казус. Необходима ни е помощта на МРРБ и МВР. На днешната сесия на общинския съвет ще коментираме проблема, но няма как само местната власт да се справи със ситуацията.

На срещата с вътрешния министър Румяна Бъчварова и с главния секретар Георги Костов решихме да поставим видеокамери за наблюдение на пътя към ромския квартал", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова. Районът на махалата някога е бил земеделски терен, който е превърнат в населено място извън регулация. „Непременно трябва да стартират не само проверки на всички незаконни постройки, за които има издадени заповеди за събаряне от 2011 година, но и да се изпълнят тези заповеди. Но това е в правомощията на Регионалния отдел „Национален строителен контрол" – Благоевград", уточни Капитанова.

Протестиращите настояват и за незабавно изселване на нелегално пребиваващите в квартал „Кремиковци" роми. Инициативният комитет иска пълна проверка в махалата – колко къщи са построени, имат ли разрешителни, кой им е издал разрешителните, каква е адресната регистрация на живущите там, имат ли разрешение за електрозахранване и ВиК.
Напрежението в Гърмен ескалира на 23 май следобед, когато над 200 роми нападнаха с камъни, брадви, ножове и дървени сопи българите в гърменския квартал "Заграде" след забележка към техни събратя да намалят силната музика. Пострадаха десетки мъже и младежи, които по чудо се разминаха с тежки последици от ромската атака.
„Параграф 22" пази строежите в „Кремиковци" от събаряне.

Те не са блъснати, тъй като общината първо трябва да осигури домове на обитателите им. Това обаче е невъзможно. И 4 години събарянето на къщите се отлага. От ДНСК уточниха, че през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход, в местността Падарката край село Марчево. На извършителите на незаконното строителство са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. С писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране е видно, че временно е спряно изпълнението по принудителното премахване на незаконните строежи - до решаване на жилищния проблем на засегнатото население.

Че напрежението не стихва, стана ясно и в понеделник, когато в Гърмен пристигна вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя ги увери, че законът ще се прилага еднакво за всички, за да се възстанови усещането за справедливост. Но бе посрещната едновременно и с аплодисменти, и с освирквания и възгласи "Мафия" от друга.
„Даваме 1 седмица ултиматум – до 2 юни, да се изравнят със земята тези постройки и да се изселят тези роми, които са дошли тук от цяла България. В противен случай ще вземем нещата в наши ръце", категорични са протестиращите. Часовникът цъка неумолимо. Обратното броене започна. До 2 юни остават само 5 дни. Държавата трябва да е в Гърмен догогава. И да предприеме конкретни действия. Диалогът в този момент между българи и роми е невъзможен. Затова трябва да има търпимост. А тя ще се постигне с решителни мерки и с прилагането на цялата строгост на закона към незаконните постройки на ромите и нелегално пребиваващите в квартала. МВР да продължи да осигурява засилено полицейско присъствие, за да се ограничат кражбите. Защото искрата пламна заради безнаказаността на мургавите апаши, търпението на потърпевшите и безхаберието на държавата. Вече нито българите са търпеливи, нито ромите ще останат ненаказани, ако продължи нехайството на централната и местната власт. Нещо повече – съвсем реално е застрашен мирът в общината. А това не бива да се допуска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай