Без бебета в социалните домове

Без бебета в социалните домове  | StandartNews.com

Пълна забрана деца под 3-годишна възраст да бъдат настанявани в специализирани институции. Това предложи шефът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева на кръгла маса на тема "Нарушаване на правата на децата в риск". Султанка Петрова и нейният екип ще подготвят законодателна инициатива за преструктуриране на органите за закрила на детето.

Идеята е да се подпомага процесът по оставане на детето при биологичните му родители, включително с финансово подпомагане, вместо да се дават пари за институции. Председателят на Българска съдийска асоциация Богдана Желявска съобщи, че се работи за единен европейски механизъм, който позволява децата да бъдат изслушвани в съдебна зала и тяхното мнение да бъде зачитано. "Сините стаи" (помещения в щадяща среда за разпит на невръстни) трябва да бъдат въведени и у нас. В Холандия вече има специални къщи, в които се провеждат разпити на деца, за да не бъдат травмирани", подчерта Желявска.

Дискусията бе организирана от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова в Народното събрание. Предложението ще бъде представено първо на правосъдния министър Екатерина Захариева, която да инициира промяна в Закона за закрила на детето. От ДАЗД вече са изработили модел на социален доклад, изготвян от социалните работници, в който по искане на съда по делата за родителски права да замества отказа на единия родител да даде съгласие за пътуване в чужбина на дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай