БДЖ пуска още 14 000 места за Великден

БДЖ пуска още 14 000 места за Великден | StandartNews.com

Пестим от 10 до 30% от цената за влак с двупосочен билет

Голямото преселение за Великден започва. Хората масово се стягат да пътуват за празниците. Народът се втурва да пътува за Великден. Заради това от утре до 22 април "БДЖ - Пътнически превози" ще осигури 14 000 допълнителни места във влаковете си по най-натоварените маршрути, съобщиха от компанията. Това означава, че към 139 влака ще бъдат прикачени допълнителни вагони през предстоящите празнични дни. Целта е националният жп превозвач да осигури удобно придвижване на повече хора, коментираха от ул. "Иван Вазов" 3 в столицата.

Утре допълнителни вагони ще бъдат прикачени към бързите влакове със задължителна резервация "Чайка", "Слънчев бряг", "Златни пясъци" и "Янтра", движещи се съответно от София до Бургас, Варна и Горна Оряховица, както и на "Слънчев бряг" и "Янтра" в обратна посока.

С повече вагони ще пътуват и други 25 бързи влака в основните направления между София и Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Видин, Лом и Петрич.

Утре с повече вагони ще пътуват 7 бързи влака със задължителна резервация и други 34 обикновени бързи влака по всички натоварени направления, съобщават още от БДЖ. Повече места са планирани и за прибиране на пътниците обратно към големите градове след Великден.

При закупуване на билети за отиване и връщане пътниците могат да ползват от 10 до 30% намаление от редовната цена на билетите в зависимост от направленията, по които пътуват.

Допълнителни рейсове след 15 ч утре

Няколко десетки допълнителни автобуса ще потеглят от София към най-големите градове в страната. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ), акционер в двете най-големи автобусни фирми "Груп Плюс" и "Етап-Адресс" и съсобственик на Централна автогара София.
Ние пускаме над 10 допълнителни автобуса, но и почти всички останали превозвачи са планирали извънредни автобуси за утре след 15 часа и на 18-и до ранния следобед, обясни Топалова.

Продължаваме да се борим със сивия сектор и да настояваме за промени в нормативната база, но преговорите с администрацията нещо не вървят, призна Топалова. Ръководството на НСАПБ ще се събира на 9 май, за да решава как ще продължи преговорите с транспортното министерство, коментира Топалова. Наближават изборите и никой не ни обръща внимание, коментира Галя Топалова.

11 тапи се чакат заради празниците

Полицаите ще са нащрек за идващите празнични дни покрай Великден. Катаджиите ще дежурят по главните и натоварени пътни участъци в цялата страна. Освен това униформени ще има и по третокласните пътища. Те ще проверяват водачите основно за алкохол и правоспособност.

11 се очаква да са пътищата в страната с очакван натоварен трафик. Традиционно това са трасетата до Кулата, Рилския манастир, Банско, Калотина, Капитан Андреево, участъкът от Русе до Хасково, от Ябланица до Шумен, от ГКПП Дуран Кулак до ГКПП Малко Търново, Бургас - Резово както и входно-изходните КПП на "Хемус" и "Тракия". Заради продължаващите ремонти на двата моста по "Тракия" се очаква да има колони по пътя от София към Пловдив и в обратна посока. От пътната агенция обясниха, че при засилен трафик в посока Пловдив - София преди км 67 от магистралата ще бъде въведен обходен маршрут за коли. При пътен възел "Церово" движението ще бъде насочвано през Септември и Виноградец до село Церово, след което превозните средства ще се включват отново в аутобана. За пътуващите към Варна са предвидени облекчения за трасето около ремонтирания виадукт "Бебреш", част от магистрала "Хемус". Утре и в петък ще има две ленти за движение в посока София - Варна. В понеделник двете ленти ще са в обратната посока, съобразени с натовареността на трафика, обясниха от пътната агенция. Утре и на 21-ви са предвидени и ограничения за тежкотоварните превозни средства над 12 т по 6 направления.

Хайки за таксита и автобуси

Засилени проверки на превозите на пътници с автобуси и таксита нареди министърът на транспорта Данаил Папазов на ръководството на ИА "Автомобилна администрация". Целта е чрез постоянен контрол на автоинспекторите да се осигури безопасното придвижване на хората по време на предстоящите празници. От утре до 21 април служителите на ДАИ ще бъдат съсредоточени по големите автогари и транспортни възли на страната. Те ще следят за спазването на нормативите и ще проверяват техническото състояние на автобусите и такситата.

254 000 бедни с 30 лв. преди празниците

Преди великденските празници над 254 000 бедни домакинства в цялата страна получиха 30 лв. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Еднократната финансова помощ се дава на всички лица и семейства, които тази зима са били на енергийно подпомагане. Техният брой е 264 хил. Към тях се добавят и 2700 семейства, чийто месечен доход надхвърля с 10 лв. летвата за получаване на помощ за отопление. По 30 лв. за Великден са получили и други 4145 души, на които е била отказана енергийна помощ заради непълна 6-месечна регистрация като безработни.
Утре заплатите ще получат и всички приемни родители заедно с издръжката за настанените при тях деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай