БДЖ оповести мерките против кражби на гориво

БДЖ оповести мерките против кражби на гориво | StandartNews.com

Изпълнителният директор на БДЖ Любомир Илиев по време на специална пресконференция оповести какви мерки са взети, за да се ограничат кражбите на гориво. Очакваните резултати са да бъдат спестени близо 1 млн. лева.
Последният скандал с кражбите в БДЖ беше от януари тази година, след което новото ръководство на железниците реши да предприеме нови мерки срещу ограничаването на загубите.

От януари до сега са ремонтирани всички GPS системи на дизеловите локомотиви и от 10 работещи към януари, те в момента вече са 53. Илиев заяви, че през последните месеци са заловени двама души за кражби на гориво, които са уволнени от компанията. Те са били уловени в момента на източване на гориво.

Илиев даде пример, че средната разходна норма на локомотивите от товарни превози е паднала от 9.43 литра на брутотонкилоетър на 7.90 очаквани в края на март. Това е снижение с малко над 16%. Шефът на БДЖ "Товарни превози", заяви, че подобни локомотиви, само че малко по-нови, имат норма от около 6 бруто тон километра.

В експлоатация са въведени камери на 5 пункта за зареждане на гориво, като до края на април всичките 10 точки, където се извършва такава дейност, ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение. Съществуващият софтуер ще бъде осъвременен, като за това ще бъдат похарчени 20 000 лева. Чрез подобрение на софтуерът в реално време ще се изчисляват техническите характеристики, скоростта и натоварването на локомотива да изчислява разходната норма на локомотивите.

Илиев посочи още, че за първото тримесечие на тази година търсенето на услугите, предлагани от компанията, е малко по-слабо от това през миналата година.

От своя страна изпълнителният директор на дружеството Владимир Владимиров заяви, че другата седмица се очаква да бъде представен 7-годишният план за оздравяване на железниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай