Бавачките на Христо снимали изтезанията (ОБЗОР)

Бавачките на Христо снимали изтезанията (ОБЗОР) | StandartNews.com

3-годишното момченце все още е в кома в "Пирогов"

Двамата тийнейджъри, пребили 3-годишния Христо, са снимали с мобилни телефони насилието на него, твърди bTV. В апаратите на Александър Донков и Патрик Първев са намерени клипове, които показват извършеното от тях. От тях се вижда, че 3-годишното момченце е измъчвано дни наред. И двамата били любители на чашката и нищо чудно да са пиели, докато гледат детето, разкриват техни познати. На 18-годишните младежи са повдигнати обвинения за опит за убийство в съучастие. Наказанието за това престъпление е затвор от 15 г. до до живот. Ще бъде извършена експертиза, която да установи дали те са употребявали наркотици. Момчетата

нямат криминални регистрации

Все още се изясняват взаимоотношенията им с майката на детето, посочиха от държавното обвинение. Засега не е ясно и защо двете 18-годишни момчета са извършили престъплението. При разпита Патрик и Александър не са дали обяснение. Въпросителни има и как Невена се е свързала с момчетата и е решила да ги ангажира с грижите по Христо. Според една от версиите първо е била наета възрастна жена, която обаче се е разболяла и заради това се е стигнало до решението детенцето да бъде оставено на грижите на тийнейджърите. Другата версия сочи обаче, че едното от момчетата - Александър Донков, е живяло повече от седмица при Невена и Христо пробно и след това майката е решила го наеме, докато тя работи като цигулар на скандинавски пасажерски кораб.

Никога не се е бил, Сашо беше тихо дете

каза пред Нова телевизия бабата на момчето. Комшии на семейството пък разказаха, че Александър е ходел на вечерно училище, откакто бил 9-и клас. Майка му е заминала в Испания, когато е бил на три годинки, и той е останал да живее с баща си. Не е имало никакви проблеми с него, казват още съседите му. Според тях момче на тази възраст не може да гледа толкова малко дете.

Не е ясно откъде се е появил Патрик, който заедно с Александър е гледал Христо.
Състоянието на пребитото 3-годишно дете остава тежко, съобщиха от "Пирогов". Момченцето беше прието в болницата в понеделник вечерта с кръвоизлив в мозъка и опасност за живота. По ръцете и краката на детето също има хематоми, някои от които са стари. Пред полицаите младежите обяснили, че момчето паднало от кревата. Черепно-мозъчната травма е наложила оперативната интервенция.

Момченцето остава в медикаментозна кома

В момента 3-годишният Христо е на апаратна вентилация.
Доц. Румяна Андонова от Детската реанимация в болницата заяви за Нова телевизия, че по тялото на детето има белези от предишни наранявания, но не се ангажира да определи тяхната давност. Тя сподели, че в болницата много често имат случаи на деца, върху които е упражнено насилие.

Първев си падал по тревата и чашката

Двете момчета, заподозрени в жестокия побой над детето, са част от т.нар. фалшиви детегледачи, твърдят запознати със случая. Става дума за ново явление, в което хора, които искат да изкарат бързи пари, проучват нуждаещите се от услугата "гледане на деца" и им я предлагат, тъй като са наясно, че това е доходоносен бизнес. Доскоро схемата беше популярна основно в чужбина, но вече е и в България и фалшивите детегледачи се възползват от този факт. Все още не е ясно обаче как такива хора стигат до информация за семействата, които прибягват до услугите на платената грижа.

Основна идеология на 18-годишния Патрик Първев е A.C.A.B, любим за скинарите слоган, който е съкращение на - "All Cops are Bastards" (Всички полицаи са копелета). Първев, който е от "Банишора", си е обявил местоработата именно в "A.C.A.B.". Мнимият "детегледач", който явно е открил "лесни кинти" в уж отглеждането на детето, има и други притеснителни прояви.
От негови познати стана ясно, че е сменял няколко училища. Имал е проблеми с ученето като цяло, а напоследък е създавал доста главоболия на майка си. Догодина трябва да бъде абитуриент. Според негови познати, обичал да си пийва. Ставал обаче по-скоро меланхоличен, отколкото агресивен. Бил доста чувствителен.

Това е много странно предвид музикалните му предпочитания. По всичко личи, че Патрик харесва агресивна музика и идеологии - като тази на демоничния диджей Енгърфист, чието вдъхновение са серийните убийци. Между другото, същият диджей е "лайкнат" и от другия "детегледач", Александър, чийто профил, разбира се, не е с истинските му имена.
Едни от най-честите коментари на 18-годишния фалшив детегледач са от типа "да умират, само това мога да кажа за ухавите лайна", естествено отнесено към органите на реда.

Близки до случващото се разказаха, че Патрик, който в момента учи в 1 СОУ "Пенчо Славейков" и има приятелка от доста време, рязко е сменил компанията си преди година. Ето защо, хора, които го познават от по-рано, не са запознати с другото момче - Александър. Явно двамата, решили да печелят пари като се правят на детегледачи, се познават сравнително от скоро.

За сметка на това, Патрик често пише статуси, в които говори за своите "братя", които ще бъдат заедно завинаги и той винаги ще бъде до тях (сред които е и Александър)... Със същата плам той публикува и песните за "Ушев" - една от най-честите му теми. Друг факт е, че той е ранен фен на марихуаната. Още от 13-14-годишна възраст, той проявява влечение към тревата и дори не се притеснява да демонстрира, че често се напушва. Нещо повече - гордее се с този факт. Което не е изненадващо за момче, чиито убеждения могат да се формулират с надпис на любима негова татуировка "live to die" - "Живей, за да умреш". Злокобният слоган нееднократно е публикуван от Патрик Първев.

Случаят прилича на акушерката и битото бебе

След седмица Сашо може да се е почувствал безпомощен

Иван Чернооков,
административен директор
на агенция за подбор на
домашен персонал "Тина Ви"

- Г-н Чернооков, от гледна точка на вашия опит, смятате ли, че двама младежи по на 18 г. могат да гледат 3-годишно дете?
- Явно майката е познавала това момче Сашо. 3-годишното дете изисква все още доста сериозни грижи - едно е да си поиграеш с него за 2-3 часа, за което сигурен съм, че момчето най-вероятно е правило, за да е придобила жената увереност, че ще го остави на него. Съвсем различно е обаче да му поставиш денонощен ангажимент да се грижи за детето. Майката се изважда от уравнението и на нейно място застъпва момчето - това по принцип е стрес за всяко дете. Ако поставим младежа в ситуация, в която е безпомощен, когато малкият започне да плаче: "Искам мама", "Не искам да ям" и т.н., той иска незабавно да се реши проблемът. Как ще се справи един тийнейджър? Опитни хора понякога не могат. В първия ден се оправял един два пъти, но в рамките на месец...
- При това е и мъж, все пак гледането на дете е предимно женска работа..
- Сексизъм няма, всеки може да я върши тази работа. Друг е въпросът за чисто житейския опит. Самият детегледач, в случая Сашо, е бил поставен в ненормално положение на стрес, оказва се отговорен за това дете. Той просто не знае какво да направи. Може би затова е извикал приятел. Не защитавам момчето, ако изобщо той е наранил детето, всяка монета има и две страни. В крайна сметка, отговорността си носи този, който е взел решение да остави детето си в такава ситуация - това е родителят. Като са спрели да вдигат телефона, това не е ли тревожен сигнал?
- Явно такъв е рискът от предоверяването...
- Просто момчетата са се справяли първите 7 дни, може би със свръхусилия, но идва момент, в който повече не искат да го правят. Искат да излязат, допускам, доколкото ние имаме опит - над 1200 клиенти за 9 г. сме обслужили. Тези ангажименти ги наричаме ангажименти с настаняване, когато детегледачката живее в дома на семейството. Но тя пак има почивни дни, излиза да се разходи, отива си до вкъщи. Примерът, който се натрапва с акушерката и битото бебе - за нас ситуацията е абсолютно същата. Хората се подлагат в някаква идиотска ситуация на изключителен стрес. Всеки си има капацитет - 8 ч, 16 ч, но не може вечно. Хората не са машини.
- Идвали ли са при вас родители, на които им е все едно кой ще им гледа детето?
- Често хората не знаят какво точно искат. Сядаме и консултираме. В нашата работа няма матрица. Всеки родител иска най-доброто за детето си. Но хората си мислят, че това, което е най-добро за тях, е най-добро за детето им. Често не е така.
- Идват ли 18-годишни да търсят работа?
- Не. Много ни е трудно, когато някой ни постави граница: "Не искам по-възрастна от 30-40 г.". Обикновено това е рискова група - хората, които работят това на такава възраст, не са дългосрочни, а временни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай