Бавачки садисти пребиха 3-годишен почти до смърт (ОБЗОР)

Бавачки садисти пребиха 3-годишен почти до смърт (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цигуларката Невена Велинска ги наела за 1200 лв. на месец, докато свири на кораб

Бавачки садисти биха 3-годишно момченце почти до смърт. 18-годишните Александър Донков и Патрик Първев поели грижите за малкия Христо пред около две седмици, когато майка му - цигуларката Невена Велинска, заминала на работа в скандинавските страни. 38-годишната музикантка изкарвала прехраната си, свирейки на круизните кораби по Балтийско и Северно море. Тя се познавала с едно от момчетата - вероятно Александър, за когото от lentata.com разкриха, че живее през един блок в жк. "Зона Б-19", където се разиграл хорърът. Невена наела момчетата за детегледачи на 26 юни срещу 1200 лева месечно плюс разходите за изхранването му. Невена няма близки, разделена е с бащата на Христо, затова редовно ползвала услугите на бавачки при пътуване. Тийнейджърите садисти обаче започнали да малтретират момченцето още от първия ден, показват данните на разследващите. Щом Христо е приет полужив в "Пирогов" в понеделник вечер, Невена веднага е тръгнала към България. Днес следобед тя даваше показания в Трето РПУ в столицата.

"Откакто започнаха да гледат детето, изобщо не са го извеждали навън, от две седмици не сме го виждали, преди излизаше редовно с майка си. Тя много се грижеше за него", разказаха съседите от бл. 13 на ул. "Димитър Петков" в столичния жк. "Зона Б-19". По думите на комшиите детегледачите изглеждали съвсем нормални. "Със сигурност не са наркомани. Тук в квартала има много такива, но тези не са от тях", категорични са съкооператорите. Какво се е случило на 19-ия етаж в блока, където живее невръстният Христо, обаче никой не знае. Съседи дочули викове, писъци и детски плач в понеделник вечерта. На вратата им позвънил единият от двамата детегледачи. Той обяснил, че Христо е получил гърч. Съседката го грабнала и понесла надолу на ръце. Извикали линейка. Детето е прието в "Пирогов" същата вечер около 22,30 ч в кома. Оперирано е по спешност. Има голям мозъчен хематом, с контузия и компресия на мозъка. Наложило се е лекарите

да отворят главата му, за да махнат огромен съсирек

По ръцете и краката, както и в областта на шията и главата също има следи от насилие. Все още съществува реална опасност за живота на детето, обясниха медиците. Момчето е на апаратно обдишване в реанимацията, където продължава борбата за живота му. Лекарите са видели, че по детето има следи от насилие и са известили дежурния следовател. Те имат съмнения, че е било системно пребивано. "Нашият екип просто констатира, че детето има хематоми, които са нови, и такива, които са от предишен период от време", отбеляза говорителят на "Пирогов" Мария Пойразовa.

Криминалистите, които около 14 часа днес дойдоха да направят оглед в жилището, са категорични, че 3-годишното момченце е било бито в апартамента. Детето е

заливано с вряла вода за наказание

от детегледачите си, душено е и е ритано жестоко, твърдят близки до разследването. От няколко дни отказвало да се храни. Съседите разказаха, че момченцето било кротко. Не е имало никакви признаци, че подобно нещо може да се случи. Те предполагат, че просто двамата младежи са се забавлявали, изпитвайки извратено удоволствие от насилието над толкова малко същество. Преди да бъдат задържани, единият от младежите е обяснил, че момченцето е паднало от леглото. Според очевидци обаче е бил много смутен и объркан в обясненията си, което още повече усъмнило лекарите. Минути по-късно Александър и Патрик са задържани за срок до 24 часа. Вчера от Софийската градска прокуратура се заеха със случая и обявиха, че двамата ще бъдат привлечени като обвиняеми за опит за убийство на малолетно лице и ще бъдат задържани от прокурор за срок до 72 часа.

В следобедните часове днес се появи и самата Невена. Жената пристигна от чужбина директно в жилището си. "Искам да видя детето!" бяха първите й думи, но разследващите я въведоха в апартамента за извършване на огледа. Според съседите Невена е много добра и скромна жена. Не могла да изкарва достатъчно пари за прехрана и започнала да гастролира като музикант в чужбина. Комшиите обясниха, че тя е осиновена, но

осиновителите й починали и няма други близки

Съседката Мария разказа, че преди за детето много хубаво се е грижила възрастна жена, след това и мъж - също отлично. Майката имала практика да наема детегледачи и винаги плащала точно и коректно. С младежите обаче очевидно имало някакъв проблем. "Първата седмица звъни майката, те не се обаждат и тя се обажда тук долу на нейни познати, защото не се обаждат, извеждаха го и след тази първа седмица повече детето не сме го видели и нищо не знаем оттук нататък", разказа съседката. Невена често се свързвала по Viber с други майка от квартала и ги пращала до апартамента. Те отивали, но всичко е изглеждало наред и не личало детето да е малтретирано.

Майката помага на отец Иван

Талантливата цигуларка Невена Велинска-Малкия през 2012 г. се включва в благотворителния концерт за приюта на отец Иван от Нови хан. Тя свири невероятни сола и импровизации с художниците музиканти от рок група "Три и половина", звучи в дебюта им "Страсти на парцали" през 2000 г. През 2008 г. участва в концерт на Васко Кръпката в зала 1 на НДК заедно с Любомира Стойчева - Люба. Невена е завършила Музикалната академия.

Грози я до 3 г. затвор

3 г. затвор грози майката, изоставила 3-годишния си син на грижите на други хора и заминала да работи зад граница. Това наказание е предвидено в Наказателния кодекс. Невена Велинска може да носи наказателна отговорност и по Закона за закрила на детето, където са предвидени парични глоби за родители, оставили без надзор децата си, ако са на възраст под 12 г. От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) напомниха, че по закон всеки, на когото стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или Министерството на вътрешните работи. Ако се установи, че близки, съседи или други хора са знаели, че майката заминава и оставя без надзор 3-годишния си син, така че е застрашен животът и здравето му, за тях също ще има санкция.

Прякорът на Първев е Bloody Legend

Патрик Първев и Александър Донков се оказаха фенове Енгърфист - диджей, чието вдъхновение са серийните убийци и психопатиите. Екипът за концертните изяви често носи на сцената хокейни маски като Джейсън от поредицата от филми на ужасите "Петък 13-и". Заглавията на част от парчетата са "Маниакален убиец", "Криминално побъркан" или "Сдружение Убийство". На официалната страница на Енгърфист има "Кът на психопата", където се помества поезия на негови фенове със страшен характер.
Първев се проявява и като геймър, участвайки отново в игри с насилие. Официалният му никнейм в тях пък е The Bloody Legend (Кървавата легенда). Най-безобидното, което харесва, е творчеството на рапъра Лил Уейн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай