Бърза процедура за напускащите полицаи

Бърза процедура за напускащите полицаи | StandartNews.com

Служителите на МВР, които са подали рапорти за напускане, да бъдат освободени незабавно. Това е разпоредила министър Румяна Бъчварова в сряда.

С нейно писмо, разпространено в една от групите, подкрепящи портеста, на ръководителите на главните и областните дирекции, Специализирания отряд за борба с тероризма, административните дирекции, академията на МВР и МВР болница се разпорежда незабавното издаване на заповеди за освобождаване на подалите същия ден рапорти за напускане. Според текста на писмото - до 17.00 часа в сряда е трябвало да бъдат разписани заповедите за освобождаване на всички, подали заявленията си сутринта.

В текста се уточнява обаче, че разпореждането важи само за младшите изпълнителски длъжности. Това са първите стъпала в йерархията - полицаи и командири на отделение. Служители на МВР коментираха за OFFNews, че са чули за заповедта, но не са я виждали.

Неофициално се твърди, че има началници, които нямат намерение да изпълнят разпореждането на вътрешния министър.

Към този момент няма данни колко са подадените рапорти за напускане и колко са напусналите полицаи.

Рапортите на полицаите, които искат да напуснат, ще бъдат разписани. Това коментира вчера пред журналисти Румяна Бъчварова. На въпрос дали ще има съкращения, тя обясни:

„Това е следващата възможност за реформа, защото, ако ние не направим тези промени в края на следващата година последните два месеца няма да има заплати за нито един".

По непотвърдена информация има издадена и втора заповед от министър Бъчварова, с която се нарежда да се предприемат мерки заустановяване на протестиралите служители, включително от видеозаписи от видеонаблюдението, снимки в медиите и разговори с граждани. Има нареждане да се търси дисциплинарна отговорност на протетсиралите - нещо, което обяви, че ще направи и военният министър Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай