Банковите (небанкови) модели на Цветан Василев

Банковите (небанкови) модели на Цветан Василев | StandartNews.com

В поредното си изявление, което този път Василев е избрал да публикува на сайта си, същият прави „достояние на обществото" метода си на управление на банката.

Бившият банкер прави редица разяснения и уточнения, тъй като според него много хора си изпуснали нервите, други направо позеленели от яд, а трети започнали да теоретизират на „експертно ниво".

Ето какво написа Цветан Василев:

КТБ e банка, защото: има собствен капитал, поддържа минимално изискуемите капиталови показатели, поддържа минимално изискуемата ликвидност, поддържа минимални задължителни резерви в БНБ, не e била ограничена със срок, както инвестиционните и хедж фондовете, развива се успешно повече от 14 години и извършва пълния обем от банкови операции. Многократно съм имал възможността да подчертая, че стратегията, която изградихме и следвахме, включваше по-скоро по-нестандартни форми на банков бизнес. Впрочем на онези, които претендират, че това е изключение, само бих искал да кажа, че почти всички големи банки ги прилагат чрез различни свои подразделения. Нима лизинговите компании, съществуващи в практиката на почти всички банки, опериращи на вътрешния пазар, не са точно тип SPV, които са финансирани от банките за тяхната дейност? Някои забравят, че аз все пак съм мажоритарен собственик на КТБ АД. За това са отговаряли други хора, които в момента са доверени лица на прокуратурата. Не считам, обаче, че това е било най-важното, защото точно срещу ангажиментите на тези компании (повтарям, в огромната си част по никакъв начин не принадлежащи ми) успяхме да финансираме придобиването и контрола върху редица структуроопределящи компании. Активите надхвърляха 2 милиарда евро, а годишната ЕБИТДА – 250 милиона евро.

Какви са комнтарите на експертите?

"Стандарт" се опита да събере няколко мнения на финансови експерти. Никой от тях обаче не пожела да бъде цитиран, притеснявайки се, че името му ще се появи светкавично в личния сайт на Цветан Василев. Ето техния анализ:
В изказването си Цветан Василев казва, че стратегията, която бил изградил и следвал, включвала по-скоро "по-нестандартни форми" на банков бизнес. Има предвид прословутите SPV-та (дружества със специална инвестиционна цел), които били финансирани от банката за тяхната дейност, като според него такава практика прилагали почти всички големи банки.

Дружество със специална инвестиционна цел („special purpuse vehicle" (SPV) е дружество, което е създадено специално да изпълни ясно определени цели, предимно да изолира финансов или регулаторен риск или да създаде по – добър данъчен ефект.

Няма никаква аналогия между създадената от Василев схема за източване на КТБ и използваните в цял свят SPV-та, с които дружества майки отделят в SPV компании свои специфични бизнеси или активи с цел тяхното по – оптимално управление.

Истината е, че използването на структура от „кухи" фирми изобщо не е патент на Василев.

Още през 2011г. фалитът на американския гигант „Енрон" изважда на бял свят огромна структура с „кухи" фирми (тогава и понятието „SPV" придобива за първи път негативна гражданственост). При този фалит 5600 души остават без работа, а загубите за акционерите са за над 60 млрд. долара. Оказва се, че „Енрон" е създала 3500 дружества фантоми (повечето от тях офшорни), които дават възможност да се извършва двойно счетоводство и да се прикриват дългове и загуби. Тази сложна схема е разработена от директорите на фирмата с идеята да се укрие от инвеститорите истинското положение на финансите на компанията, както и да се прикрие собствеността, с неясни взаимоотношения между различните дружества, които всъщност се оказват свързани едни с други. В пресата тогава се посочва, че само на един адрес на Каймановите острови били регистрирани 692 дъщерни компании на гиганта.

Разбира се, Василев не е имал размаха, нито финансовите възможности на компания като „Енрон". За него е било достатъчно да гласува доверие на хора от обкръжението му, повечето от които са били зависими от него. Много от SPV-тата на Василев също са регистрирани на едни и същи адреси в София, общото е, че повечето нямат никаква дейност, нито служители, а са създадени само и единствено, за да усвояват потоците от кредити, които потичат от КТБ към тях. От там тези финансови потоци се отправят към други подобни фирми, после – към трети, чрез сложна плетеница от кредити, заеми, фиктивни лихви и т.н., докато се стигне до придобиване на активи. Тези активи пък контролира лично Василев, но същите в голямата си част не са предоставени като обезпечение в полза на КТБ, макар произходът на парите да е в 100% от случаите от банката. Така връзката между КТБ и активите се прекъсва от междинни кухи фирми.

Няма сериозна банка по света, която да работи по този „модел", в услуга на мажоритарния си собственик – физическо лице. Касае се за класическо източване на парите на вложителите.

Самата пирамида КТБ пък се е крепяла на това, че постоянно са се увеличавали постъпленията от вложителите чрез високите лихви, а отпусканите кредити са били предоговаряни десетки пъти, падежът на главницата е бил отлаган във времето, а лихвите са били погасявани чрез нови заеми. Така и БНБ е била заблуждавана, че няма предсрочно изискуеми кредити, които да подлежат на провизиране.

Важното обаче е, че политическият и обществен консенсус по темата КТБ вече е налице. И задачата пред всички сега е да се минимизират загубите, да не се позволи разпиляването на активите и да се приемат такива регулаторни механизми, които да препятстват появата на нови подобни модели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай