БАН с намален научен потенциал заради финансирането

За периода 2010 - 2012 над 500 души са напуснали академията

БАН с намален научен потенциал заради финансирането | StandartNews.com

София. Поради влошените финансови условия рязко намалява научният потенциал на Българската академия на науките (БАН), се посочва в доклад за дейността на БАН за 2012 г., представен пред Народното събрание, предаде агенция „Фокус". 

В документа се посочва, че публикационната активност на БАН през 2012 г. включва 10 861 заглавия, като има видим ръст в сравнение с 2011 година. Голяма част от тях са в международно реферирани списания, в издания с висок научен престиж. Увеличен е броят на монографиите – самостоятелни и в екип. Най-висок дял заемат научните публикации в направление културно-историческо наследство и национална идентичност. Следват нанонауки, материалознание и информационни технологии. Тепърва обаче трябва да се достигнат нивата от 2008-2009 година, когато е имало 11 367 публикации през 2009 г.

Спрямо предходната 2011 година броят на иновациите се е запазил в същите степен, с нарастване в изследователския етап. Висок е броят на иновациите в началния период на научните изследвания и иновации. Проблемите възникват от ниските нива на финансиране, както и поради трудностите, които учените имат със съфинансирането на иновативните проекти.

За периода 2010 - 2012 над 500 души са напуснали академията.

През 2012 г. заетите на бюджетна издръжка в Академията са 6215 души, с 62 по-малко от 2011 г. Броят на учените в БАН е 3023. Поради влошените финансови условия рязко намалява научният потенциал – за периода 2010-2012 Академията е напусната от над 500 служители. Средната възраст на учените е 49,3 години, като намалява броят на младите учени до 35 години. В началото на 2012 година БАН има 572 докторанти; в края на годината – 577. Успешно са защитили над 23 процента от всички докторанти, което е по-добър резултат спрямо предходната година.

Разширява се сътрудничеството между БАН и висшите училища. По инициатива на БАН се работи върху академична мрежа, основаваща се на съвместни научни изследвания и развойна дейност между Академията и университети с висок изследователски потенциал. През 2012 г. в българските висши училища 571 учени от БАН са водили лекции, упражнения и различни курсове за следдипломна квалификация и специализация.

През отчетния период БАН активно работи по осъществяване на национални задачи. По заявка на различни министерства, ведомства и институции в страната са изготвени близо 13445 експертизи и експертни мнения от учени, научни съвети на институти в БАН. Учени от БАН се включват активно в реализирането на значими научни и културни програми, в осъществяването на задачи от обществен интерес.

Въпреки критичните условия на труд, се прави извода, че учените от БАН задържат високата си компетентност, дори надвишават резултатите от предишни години. Обосновава се и нуждата от допълнително финансиране още през настоящата година, както и от завишаване на държавната субсидия за Бюджет 2014, се посочва още в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай