БАН изпраща Христо в школа за ИТ гении

Умникът от СМГ ще кара лятото в Масачузетския университет

БАН изпраща Христо в школа за ИТ гении  | StandartNews.com

Със знанията си по информатика Христо Стоянов ще представи страната ни в 31-ото издание на международната лятна изследователска школа Research Science Institute (RSI) през юни. Домакин на школата за млади таланти, организирана от Центъра за върхови постижения в образованието (CEE), е Масачузетският технологичен институт (MIT), Бостън, САЩ. Всяка година България се представя с двама ученици в нея, като изборът им се прави от специално жури в Института по математика и информатика на БАН.

Христо Стоянов е единадесетокласник в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", където учи от пети клас. Роден е в София на 26 януари 1996 г. Христо се пали по информатиката именно, когато отива в СМГ. В училището се организират седмични школи по информатика, които петокласникът започва редовно да посещава. Тогава Христо участва и в първото си състезание - Зимни състезания по информатика, и го печели. Всеки ден отделя поне по 2-3 часа за занимания по любимата си наука, като това не му тежи изобщо. "Преди състезание решавам задачи постоянно в продължение на дни. А, когато работя по проект, се е случвало да отделям и по 12-13 часа дневно, че и повече", споделя Христо. Досега е печелил редица отличия. Той грабва сребърните медали на Младежката балканска олимпиада по информатика през 2010 г. и 2011 г. А през 2012 г. участва на Европейското състезание за млади учени в Братислава. Христо попада в Ученическия институт по информатика и математика (УчИМИ) на БАН преди 2 г. "За първи път участвах в Ученическата секция в рамките на пролетната конференция на Съюза на математиците в България през 2012 г.", разказва той. Тогава грабва грамота за отлично представяне, което означава и покана за участие в Лятната изследователска школа (ЛИШ). "Ставайки ЛИШ-ковец, както се наричаме участвалите там, преживяваш нещо невероятно - в продължение на 3 седмици

си част от истинска научна общност

така Христо описва участието си в нея. Вече част от УчИМИ единадесетокласникът се включва и в зимната сесия, провела се в средата на януари тази година, от която се избират двамата БГ участници в RSI 2014 г. "Първо участваш в зимната сесия на УчИМИ, която представлява научен панаир за математически и информатически ученически разработки. А после се явяваш на интервю, ако проектът ти е сред отличените от журито", така Христо описва селекцията на БАН. Така журито по информатика избира Христо, а това по математика се спира на единадесетокласника Петър Гайдаров от ОМГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Школата за млади таланти в Бостън ще започне на 22 юни и ще приключи на 2 август. А участници в нея ще са близо 80, като 50 са от САЩ, а останалите от други държави. "Участието в RSI е изключително престижно, a конкуренцията е огромна", категоричен е Христо. По време на шестте седмици в САЩ всеки от участниците ще работи с ментор, който ще му поставя отворен научен проблем. "Повечето ментори са от факултетите на MIT,

но има и от Харвард

Бостънския и други университети", разяснява ученикът. А в края на лятната школа ще бъдат отличени авторите на 5 проекта - тези с най-висока научна стойност, оценени от професори в различни области на науката. Христо смята, че при желание и упоритост у нас има реализация за младите таланти. А успехите си отдава на желание, подходяща среда, учители, но също така и на известна доза късмет. Затова нека пожелаем късмет и успешно представяне на Христо и Петър в RSI 2014!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай