Български проблеми тормозят Унгария

Български проблеми тормозят Унгария | StandartNews.com

Новите европейци са "made in Budapest"

Опитват се да върнат мозъците си, бежанци и ромите им създават грижи

С изключение на случаите, когато западняците бъркат България с Унгария, двете страни никога не се слагат под общ знаменател. След идването на демокрацията в Централна и Източна Европа Будапеща винаги е била в отбора на добрите, докато София постоянно е част от групата на онези, които трябва да наваксат и при които има какво да се желае. В повечето случаи България е в една кошница с Румъния, макар че проблемите й са по-сходни с тези на Унгария, а приликите между двете страни са необичайно много. Какво е общото между някогашните народни републики и какви стратегии се мислят за решаването на тормозещите ги проблеми? "Стандарт" потърси отговорите на място.

Как да се спре изтичането на мозъци и какво да се направи за връщането на младите хора от чужбина? Това е основната грижа на унгарската държава и проблем, който съществува в България не от вчера. Макар че смятаме търсенето на късмета в чужбина за български патент, оказва се, че и в Унгария възнаграждението за голяма част от иначе престижни професии е символично. Лекари, медицински персонал, инженери, готвачи и сервитьори напускат масово Унгария в търсене на достойно заплащане на Запад. Желаните дестинации са Австрия, Германия и Великобритания. "Почти целият ни вход е заминал за някъде. Ниските заплати са основната причина", разказва Андреа от Сегед, която живее в 4-етажна кооперация, недалеч от центъра на града.

Този филм го гледаме отдавна у нас

макар че доходите на маджарите са два пъти по-високи. В Унгария минималната заплата е 350 евро, но училите повече печелят повече. По тази логика минималното месечно възнаграждение за висшистите е с 20% по-високо от това на колегите им със средно образование. С данъчни облекчения пък се ползват работещи семейства с повече деца. Идеята е следната. Колкото повече деца имаш, толкова по-малко данъци плащаш.

За разлика от българската държава, която от време на време дава сигнали, че мисли стратегия за връщане на емигрантите, то унгарското правителство излезе с конкретно предложение. Кабинетът на Виктор Орбан предлага в рамките на година по 320 евро на месец на всеки върнал се в родината млад унгарец. Кампанията "Върнете се у дома, млади хора" осигурява на младите емигранти и безплатен полет. Досега предложението на правителството са приели около 800 души. Според статистиката през 2014 г. равнището на емиграцията е било 46 на сто по-високо, отколкото предходната година. Напусналите страната през миналата година са шест пъти повече, отколкото през 2009 г., като се уточнява, че реалният брой е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството.

Към 77% от емигрантите са под 40 г.

От няколко години пък Унгария е новата люпилня на европейци. Дълги години българският паспорт беше единствената възможност за македонци, сърби, украинци и молдовци с български корени да намерят работа из европейските страни. От 2011 г., когато парламентът в Будапеща прие поправка в закона, даваща право на над 3 млн. етнически унгарци по-лесно да получават гражданство, тамошният паспорт бие по желаещи българския си аналог. Промяната даде право на етническите унгарци да кандидатстват за гражданство, без да се налага да живеят в страната, стига да имат предци от унгарски произход и да говорят езика. Така само за две години европейски паспорт са получили 50 658 души от Украйна, 76 652 от Сърбия, 16 от Молдова, 13 от Черна гора, 28 от Македония и 42 от Босна. "Благодарение на новите наредби взех гражданство за 3 месеца, а помня, че съпругата ми чака цели 6 г. От Войводина сме, но поне от 20 г. живеем в Унгария", споделя Чаба от Сегед. Подобно на новите българи, водени от прагматизъм, новите унгарци вземат паспортите си и атакуват европейския трудов пазар.

Атаки от друго естество обаче създават главоболия на Будапеща, където са решили да копират решение на българските им колеги с убеждението, че то е правилното. Невиждан поток бежанци залива Унгария тази година, а според властите единствено стена по границата ще може да спре неканените гости. Преди няколко седмици премиерът Орбан съобщи, че 4-метрова стена по границата със Сърбия ще спре притока на мигранти и ще предпази и Европа.

Ако един въпрос е сложен, се избира лесно решение

така че в случая с мигрантите държавата ще защити външните си граници, каза той.

Според статистиката 15 000 бежанци са се опитали нелегално да преминат унгарската граница през миналата година, а само тази година броят им е над 61 000. Получените молби за убежище през 2015 г. са 53 000, докато през 2014 г. са били с 10 000 по-малко. "Хангар, който беше логистичен център за ТИР-ове, сега подслонява бежанци", оплакват се в Сегед. Подобно на българите, унгарците не посрещат търсещите закрила с отворени обятия. Според местните обаче основната причина е липсата на контакт. "Унгарците не ги харесват, защото не ги познават", твърди Акош Пинтер от Сегед.

Подобно на България, Унгария също е само спирка от пътя на бежанците, но по друга причина. "Те казват, че не искат да останат в Унгария, защото езикът ни е толкова труден и е невъзможен за учене", казва през смях преподавателка в Сегедския университет.

Както в България, така и в Унгария ромите са сред най-проблемните граждани. "Ромите са голям проблем

Всяко пето дете е циганче

а броят им е в страната вече е около милион", казва Роберт от Будапеща. "Създават ни проблеми. Не искат да работят, крадат, възползват се от социалната система", добавя той.

Иначе, както и у нас, туршията и ракията, която унгарците наричат палинка, са на особена почит. Не е срамно да признаеш, че обичаш бахур и цениш културата. Бирата също се пие на корем. За разлика от българските влакове обаче в унгарските има WI-FI и не е срамно да пътуваш с тях. А докато за по-възрастните унгарци Българското Черноморие е незабравим спомен, то за сегашните млади то е сред най-изгодните оферти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай