Български евродепутат се бори с фалшивите километражи

Български евродепутат се бори с фалшивите километражи | StandartNews.com

Българският евродепутат Андрей Новаков направи предложение как да се спре с манипулирането на километражните данни на автомобилите, информира Дарик. Над 30 процента от употребяваните автомобили в Европа са с манипулирани километражи, сочи официалната статистика.

По думите му много от колите за продажба втора ръка идват от Германия с вече променени данни за изминатите километри. В Европейската комисия Новаков внесе предложение за създаване на единна информационна система с данните от техническите прегледи на автомобилите. Информацията в системата ще бъде достъпна за купувачите на автомобили втора ръка и те ще могат да проверяват дали търговците ги заблуждават.

"Моята идея има за цел данните за километрите, които така или иначе се събират по време на годишен технически преглед, да станат публични и да се събират в единна база данни, която да е достъпна за хората, така че когато харесаш даден автомобил, да можеш лесно и безплатно да провериш през годините назад през коя година колко километри е изминал автомобилът. Така че да обезсмислим опитите недобросъвестни търговци да манипулират километрите", каза Новаков.

Изграждането на системата ще струва 1,25 млн. евро. Предложението има подкрепата на евродепутатите от източно европейските страни, където проблемът е широко разпространен. Километражи обаче се превъртат и в страни от Западна Европа. "Автомобили се манипулират и в Германия, може би противно на масовото схващане. Така че коли идват още от там с манипулирани километражи", казва българският евродепутат.

От средата на 2018 година в ЕС влиза в сила директива, която ще криминализира манипулирането на километражните данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай