България се включи в европейското събитие NowWeBike

България се включи в европейското събитие NowWeBike | StandartNews.com

Нова Загора – градът, в който през далечната 1880 година е създаден първият български велосипед, посрещна тържествено вчера екипa велосипедисти на NowWeBike. Доброволците-колоездачи, които ще преминат през 13 държави, за да финишират на 09 септември 2015 година в Брюксел, са една жена и трима мъже от съседна Турция - учителка, лекар и двама университетски преподаватели. Те ще пропътуват през 8 различни евро вело-маршрути и ще донесат до столицата на Европа посланието, че движението е живот и толерантност.

Официалното посрещане на българска земя беше в Нова Загора. Организаторите на инициативата за България – Сдружение „БГ Бъди активен" и Община Нова Загора, показаха на пътешествениците новата спортна зала на града, новите велоалеи, прекрасния градски парк и Историческия музей, в който е изложен първият български велосипед, изработен от Уста Гено Арабаджията през далечната 1880 година.

Гостите бяха поздравени от г-н Ивайло Енев – зам.-кмет на община Нова Загора, и от Иванета Колева – старши специалист „Спортни и младежки дейности" в Общината. Благодарности за посрещането от страна на турските колоездачи изрази г-н Феридун Екмекчи – организатор на вело-похода към Брюксел. 

Тимът на NowWeBike (Феридун Екмекчи, Серхат Деимли, Аднан Чангир и Емел Чалкам) ще измине общо 2 700 км. и ще финишира в Брюксел на 09.09.2015 г., след 47 дни колоездене. Стартът на събитието беше на 24-ти юли в Мугла, Турция. След България турът продължава през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска, Унгария, Словакия, Австрия, Чехия, Германия, Холандия и Белгия. "NowWeBike" е част от кампанията NowWeMOVE, подкрепяща Европейската седмица на спорта.

Колоездачният тур „NowWeBike" е част от най-голямата кампания, промотираща физическата активност сред европейците – NowWeMOVE. Целта на инициативата е да се повиши информираността относно липсата на физическа активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай