България със светкавична реадмисия на бежанци в ЕС

България със светкавична реадмисия на бежанци в ЕС | StandartNews.com

Стриктни и твърди сме, но и много внимателни, тъй като сред бежанците има и много деца, каза премиерът

Миграционният натиск е факт. Затова сме тук толкова много хора, за да са спокойни гражданите, че държавата си върши работата. Но категорично подчертавам, че няма пробив на границата ни с Гърция, както обясняваха някои сутринта. Първата група е заловена на река Струма веднага при влизането в България, не можем да ги арестуваме в друга държава. Тези в товарния влак са открити и свалени на самата гара. Това каза премиерът Бойко Борисов в неделя в Благоевград. Той свика съвещание заради миграционния натиск на граничната бразда в района на ГКПП-Кулата-Промахон, което се проведе в кабинета на кмета Атанас Камбитов. Присъстваха вицепремиерът и министър на МВР Румяна Бъчварова, шефът на ГД „Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, началникът на военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов, областния управител Бисер Михайлов.

„Тези хора, бежанците, са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че влизат в България. По 200 евро им е събрал гръцкият трафикант, по линия на службите ще опитаме да го установим съвместно с гърците. Те не са знаели, че в България има най-съвременната техника, в която сме инвестирали пари. Това е така нар уред „Туптящо сърце", с които са открити мигрантите във влака. Наситили сме от Гоце Делчев до Кулата с хора от МВР и армията, всичко е в пълна бойна готовност, мобилни са, достатъчно сили и средства има край границата. Искам да подчертая изключително добрата стиковка на армията и полицията. Още повече, че знам през годините как не сме се обичали с армията. Специално благодаря на хората, които са на терен. Вицепремиерът ще ги поздрави на границата на място, ще покаже и уредите. Да разберат мигрантите какво имаме", каза още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че за рекордно кратко време е извършена реадмисията /обратно приемане на пребиваващи без разрешение лица/ на по-голямата група мигранти, които са 53. Те вече са транспортирани с автобус обратно в Гърция. Няма други по-бързо върнати граждани в Европа. Той благодари на гръцката държава и на гръцкия министър, че веднага ги приели. „Не е лесно да се озовеш с бебета на 2-3 месеца в полето – подсигурихме максимално хуманно млека, памперси, вода, храни, медицински прегледи, всичко необходимо. Моля ви да успокоите народа, че голямата група вече е обратно в Гърция. Другата няма да бъде върната днес, защото има 17 досъдебни производства, говорих по темата с главния прокурор. В рамките на седмица производствата ще завършат, след което ще ги закараме в Гърция. Сега ще ги извозим до Любимец, където имаме Център от затворен тип, така че няма да има движение на мигранти у нас. Има много деца в двете групи затова сме стриктни, твърди, но и много внимателни. България винаги е показвала своята хуманност към хората в беда", увери Бойко Борисов.

Според него има и и такива, които нарочно се опитват да създават суматоха и страхове сред хората. Няма място за притеснение, защото всички институции са по местата си. Във втората група също има деца, бежанците са влезли през „зелена" граница в страната ни и ще се прижота към тях съдебните ни закони.

„Към Гърция и Турция не можем да имаме претенции, че не действат солидарно към нас, за което им благодарим. Когато натискът по границата от бежанци е малък, военните са в казармите. При по-сериозен натиск ги изкарваме на границата. За проведените занятия някои казваха, че си правим пиар. Нека ви кажат професионалистите дали имаше значение това. Вчера, когато възникна ситуацията, всеки военен знаеше къде да отиде, по реката вече са дислоцирани, патрулират с техника. Навсякъде по гръцката граница сме дислоцирали патрули. Надявам се да хванем този трафикант, който взел 10 000 евро и пратил хората да страдат", допълни премиерът и увери ,че армия и полиция каквото са поискали, това са получили, става въпрос за стотици милиони. „Направихме ограда, над 130 км съоръжения, до тях пътят се чакълира, съвсем други са условията на работа от преди 1 година край границата. Техниката се амортизира, не можем всеки ден да купуваме нови джипове. Но ги снабдяваме с каквото е необходимо", каза Борисов. Той заяви, че не стои на дневен ред изграждане на ограда по границата с Гърция. Защото тя няма да е без пари, а ще трябват 30-40 милиона, които може да се дадат за други по-важни неща.

„За по-малко от 24 часа на практика реализирахме реадмисия- всичко бе направено, както е записано в плана, тренирано е, всеки си знаеше отговорностите, действаха бързо служителите ни и военните. Чух се с гръцкия министър, той ми описа ситуацията, увери ме, че бързо ще съдействат за реадмисията. Една от най-бързите реадмисии осъществихме. Трафикантите подвеждат бежанците, че ще стигнат до Европа. Показахме как действаме и ще действаме занапред", подчерта вътрешният министър Румяна Бъчвалова.

По-малката група е от 40 души, благодарение на съвместните учения се справихме бързо и адекватно, каза шефът на ГД „Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов.

„В 13,30 часа бяха активирани сили по Националния план за усилване охраната на държавната граница. От 17,00 часа в събота има на терен 65 военнослужещи, 9 единици бойна спомагателна техника. В 20,00 часа започна изпълнението на съвместните задачи", допълни началникът на Военно формирование 26 400 подполковник Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай