България протестира (обновена)

Над 20 000 излязоха във Варна, в София дадоха седмица мандат на властта

България протестира (обновена) | StandartNews.com

Седмица мандат дадоха на властта протестиращите, ако не оправят проблемите с тока. Хиляди се включиха в бунта срещу скъпото електричество и монополите. Той започна в 11 часа. 35 града въстанаха.

Да се прекратят договорите с ЕРП-тата и собствеността да се върне на държавата, да се спрат бъдещите приватизационни сделки и да се назначи ревизия на ДКЕВР с 50% гражданска квота, поискаха хората в страната.

София с лук и картофи срещу ЧЕЗ

Над 10 хиляди излязоха в София с развети български знамена, викове "Оставка" и "Мафия". Въпреки гнева си те започнаха протеста с минута мълчание в памет на Тодор Колев. 

"Една седмица даваме на властта, за да изпълнят исканията ни или да си ходят”, казаха хората. 

„Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от протестиращите. Недоволството на хората обаче не беше насочено само към това правителство, а към всички управляващи досега.

"От 23 години различни управляващи ни обещават високи пенсии, доходи, добавки за майки, но нищо не дадоха", обясни друг от хората на улицата. 

„Търпението ни свърши, оттук нататък България е единна”, казваха хората.  „Всеки ден ще е така, до победата”, „Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, „Без ЧЕЗ не утре, а днес”, „Долу ГЕРБ”, „Еничари, краят идва” бяха само част от лозунгите им. Хората замериха и Народното събрание с няколко бутилки с минерална вода, до сблъсци с полицията обаче не се стигна.

От Парламента протестиращите софиянци се отправиха към "Орлов мост" и блокираха движението. После няколко хиляди окупираха сградата на ЧЕЗ. Картофи и лук полетяха към централата на дружеството. Стагна се и до сблъсъци с жандармерията и полицията, при които бяха арестувани четирима души. Шествието стигна до Президентството, където всички скандираха "Оставка".  

Варна спечели полицията на своя страна

Във Варна се събраха над 20 000 души, морската столица не помни такъв протест от 1989 г. Множеството буквално запълни района около общината. Повечето от протестиращите носеха българските знамена, а около тях звучаха патриотични песни. Сред хората там е и един от организаторите на бунта Иван Петров. Той беше намушкан след протеста на 13-ти февруари с нож в гърба, но въпреки това успя да дойде на днешния ден. За сметка на това лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се появи.

"Няма да позволим на нито една политическа сила да яхне този граждански протест", заяви Петров. Хората в морската столица блокираха движението на Аспаруховия мост и се отправиха към офисите на елктроразпределителното дружество. Жандармеристите ги съпровождат. "Обърнете щиковете и тръгвайте с нас" призоваха полицаите протестиращите. Хората им раздадоха и гербери, а полицаите заявиха, че застават зад тях.

Пловдив въстана с факла

Стотици излезнаха и в Пловдив. Те потеглиха на шествие срещу високите сметки за ток от Централна поща към сградата на електроразпределителното дружество. Протестът се води от 29-годишната Гергана Георгиева, която носи факла. До нея са младежи с развени български знамена. Сред протестиращите има и агитки от фенове на футболните клубове "Ботев", "Локомотив" и "Берое"- Стара Загора. 

Благоевград спря пътя за Гърция

В Благоевград недоволните от високите сметки за ток блокираха главния път Е-79 за Гърция. Хората седят там часове наред и отказват да си тръгнат, докато не дойде някой от правителството. Те пропуснаха да минат само два автовобила с малки деца. Колоните в двете посоки - към Дупница и Кулата са блокирани. От самия Благоевград не може да се излезе накикъде. Полицаите стоят безпомощно с щитове, след като на два пъти бяха пометени от хилядното множество.

Стотици излязоха от Смолян и Шумен

Стотици смолянчани се събраха пред сградата на Родопския драматичен театър, за да се включат в протестния митинг. Шествието ще тръгне към сградата на енергото в Смолян.

В Шумен също тръгна шествие. То ще премине по пешеходната зона на бул. „Славянски” от театър „Васил Друмев” до пл. „България” и ще стигне до офиса на „Енерго-Про”.

Стара Загора изгори сметките

Повече от хиляда старозагорци също се събраха събраха пред сградата на EVN в града. Хората и там скандираха "Мафия", "Оставка" и "Вън от България". Те носеха плакати с надписи "Вън монополите, за да останат тук нашите деца", "Когато правото стане безправие, съпротивата е задължителна". И в Стара Загора протестиращите развяват българския трикольор. Хората демонстративно запалиха и високите сметки пред енерго-дружеството.

Сливен и Велико Търново атакуваха с развалени яйца

Около 1000 жители на Сливен също излязоха на протест срещу високите сметки за ток. Хората се събраха първо на площад "Хаджи Димитър", където се носеха и бунтовни песни. Освен революционната "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов от уредбата се чуваше и песента "Моя страна, моя България" на Емил Димитров. Накрая те стигнаха до сградата на ЕВН и я замеряха с развалени яйца.

Над 500 души се дойдоха на протеста и във Велико Търново. Те събираха по 50 стотинки или по левче, за да платят сметката на Йордан Георгиев, който получил двойно по-голяма фактура в сравнение с миналия месец. Човекът досега плащал по около стотина лева, а новата сметка била 230 лева. Той решил да се жалва пред енергото, но не му обърнали внимание и затова дошъл на протеста. Хората замеряха с яйца витрините на инкасаторския пункт и се спряха за 15 мин. пред паметника на Васил Левски. Там те скандираха лозунга "Свобода или смърт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай