България побеля, снегорини почистват пътищата

България побеля, снегорини почистват пътищата  | StandartNews.com

София. Първи сняг падна почти над цяла България. Още през нощта снегопочистващи машини са започнали да обработват улици и булеварди.

В столицата почистването започна след 4.00 часа в планински райони като Витоша и Панчарево. Фирмите, ангажирани с дейностите по снегопочистване, обработват приоритетно опасни и стръмни участъци и улици, по които се движи масовия градски транспорт в Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево.

Възложена е обработка на Южната дъга и на бул."Алея Яворов".

В останалите райони снегопочистващата техника е в готовност. На 65 местостоянки в различни части на града са разположени общо 134 машини за почистване на сняг.

Градският транспорт се движи нормално по маршрута си. 

Ограничено е движението на градския транспорт между Бистрица и Железница, съобщиха от Центъра за градска мобилност. До Бистрица има редовен транспорт. Закъснения има в района на Владая, тъй като е имало спиране на движението за почистване на пътя. Градският транспорт се движи при зимни условия на територията на Столична община.

От общината напомнят на шофьорите да бъдат с автомобили, снабдени със зимни гуми, и да карат внимателно при зимни условия.

Очаква се метеорологичната обстановка в страната да бъде усложнена. Валежите ще обхванат страната, като дъждът в Северна България и високите полета ще премине в сняг. Значителни количества се очакват в Южна България, а слаби или почти без валежи ще е по поречието на река Дунав.

Днес бъде ветровито. С умерен, в Дунавската равнина и Източна България и силен североизточен вятър ще нахлува студен въздух. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще бъдат между 2° и 7°, в югоизточните райони и по крайбрежието на морето – до 10-12°, а през деня ще се понижават.

През нощта срещу неделя в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.

Над 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Пътните управления и пътноподдържащите фирми работят за обработката на републиканските пътища и са осигурени необходимите снегорини, техника за разпръскване на пясък, суровини и т. н.

АПИ: Карайте с повишено внимание

Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от интернет страницата на АПИ  и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

25 см сняг на Пампорово

25 см е снежната покривка в Пампорово, съобщи „Фокус", цитирайки Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в курорта. Температурата на въздуха е 0 градуса и продължава да вали сняг. Спасителите не препоръчват на туристите да излизат в планината. Лифтовете в курорта не работят. През изминалото денонощие няма регистрирани инциденти с туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай