България избра: Белоградчик и Магурата в ЮНЕСКО

Уникалните кукли от шума спечелиха вота за нематериално наследство

България избра: Белоградчик и Магурата в ЮНЕСКО | StandartNews.com

София. Белоградчишките скали и пещерата Магура са чудесата, които България иска да види в ЮНЕСКО. Уникалните кукли от шума, които деца от Пловдивско правят по стара традиция, пък спечелиха в категорията за нематериално наследство. Това са резултатите от националното гласуване "Чудесата на България". 

Над 500 000 българи дадоха своя вот във втория тур на патриотичната кампания на в."Стандарт", чрез която страната ни определи своите предложения за ЮНЕСКО. 

Резултатите бяха обявени по време на грандиозния спектакъл "Чудесата на България" в препълнената зала 1 на НДК от главния редактор на вестника Славка Бозукова. "България наистина е страна на чудесата. Те са навсякъде около нас и единственото, което трябва да направим, е да ги покажем пред света. Защото народ, който не тачи миналото си, няма бъдеще. Като главен редактор на "Стандарт" съм приела това за своя лична мисия и се надявам, че това е кауза за всички българи", каза г-жа Бозукова.

Окончателните резултати може да видите в сайта bgchudesa.com.

Чудесата на България напълниха зала 1 на НДК

Спектакълът "Чудесата на България" напълни зала 1 на НДК. Хиляди българи се събраха, за да видят уникалния концерт, организиран от вестник "Стандарт" по повод 20-годишния му юбилей.

С тържествен камбанен звън, "История славянобългарска" и "Хубава си моя горо" в изпълнение на Николина Чакърдъкова започна шоуто. Невероятните момичета и момчета на Нешка Робева – "Нешанъл Арт", продължиха светлинно-музикалния спектакъл. Те изиграха на сцената Странджа и Добруджа. Балет "Веда Джуниър" изписа с букви "България, обичаме те!", а Валя Балканска изправи публиката на крака с песента си "Излязъл е Делю хайдутин".

Сцената е като България на длан, коментираха гостите на спектакъла. Близо два часа залата пя, танцува и плака с завладяващите изпълнения на АКАГА, Миро, Ваня Костова, Илия Ангелов, Деа Майсторска - вокална група "Бон-бон", Стефан Вълдобрев и Рут Колева.

Спектакълът беше като машина на времето, която пренесе зрителите из най-романтичните и енигматични моменти от историята на нашия народ и показа приноса на българите за развитието на човешката цивилизация. Основен гид се оказа красивата Биляна (в ролятата на Нети). Заради любовта си към нея, англичанинът Джон (Веселин Анчев) напусна родината си и дойде у нас. От екраните на сцената се завъртяха вълнуващи кадри от филма "Борис I - Слово за буквите". Изплуваха и паметни моменти от спортните ни постижения през годините, запечатани в архива на БНТ. Романтичното пътешествие накара Биляна да се върне към своята изгубена същност, а Джон преоткри любовта с нова сила.

Президентът Росен Плевлениев, министрите Вежди Рашидов и Томислав Дончев, семейството на министъра на икономиката Делян Добрев, Деян Червенкондев от ГЕРБ и съпругата му, червеният депутат Румен Петков, половинката на Сергей Станишев - Моника Йосифова и проф. Николай Овчаров бяха само част от гостите на спектакъла.

Накрая, когато Миро запя "Моя страна, Моя България", цялата зала стана на крака. Всички музиканти, артисти и гости на спектакъла се включиха в изпълнението на незабравимата песен на Емил Димитров. И дълго аплодираха чудото, което разтърси в НДК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай