Българите в чужбина подават онлайн заявление за гласуване

Българите в чужбина подават онлайн заявление за гласуване | StandartNews.com

София. Българските граждани, живеещи зад граница, които желаят да гласуват в предстоящите на 5 октомври избори за Народно събрание, вече могат да подадат заявление и по електронен път, съобщиха от Министерството на външните работи. Срокът за това, както и за подаването на заявлението лично в съответното дипломатическо или консулско представителство или чрез изпращане по пощата, e 9 септември 2014 г. Електронното заявление се подава чрез официалната интернет-страница на Централната избирателна комисия.

В заявлението по т. 9 избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде уведомен за резултата от проверката на по чл. 17, ал. 3 ИК.

На сайта на ЦИК може да се направи и справка – по ЕГН или по страна, дали подаденото от вас заявление е потвърдено, посочват от ведомството.

Избирателните секции извън страната се образуват:

- в местата, където има дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, където няма дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели; списъкът на местата може да намерите ТУК.

- извън изброените по-горе места по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден (до 12 септември 2014 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай