Българи в Непал: Спахме на шезлонги на открито

Българи в Непал: Спахме на шезлонги на открито | StandartNews.com

В Непал са общо 35 българи

Преживяхме най-големия кошмар в живота си, разказаха българи в Непал пред Нова ТВ дни след опустошителното земетресение там.

„Тъй като карахме нощни смени, а това се случи в 12.00 часа на обяд, ние още спяхме. Събудихме се от труса, един от колегите започна да блъска по вратата, излязохме на улицата след като малко поутихна, но започна отново да тресе. Имаше паника, всички хора пищяха. Беше много страшно", разказа Боряна Печенякова.

„Първата вечер се върнахме отново да спим в апартамента, но следващите две вечери спахме навън и тъй като нямахме палатка, спахме на шезлонги до басейна", обясни тя.

„Това, което забелязвам днес е, че всички хора искат да напуснат Катманду, но има проблем с транспорта. Някои са успели да заминат, някои – не. Има го страха у хората. Нормално е. Това, което ни се случи, не е малко", добави Боряна Печенякова.

13 сънародници чакат самолет за вкъщи

13 българи в Непал са се добрали до летището в Катманду и чакат, за да си купят билети и да се приберат у нас, съобщи бТВ.

Групата от 12 алпинисти, които бяха на трекинг в Непал, са на палатков лагер в столицата. Невредими са, но достъпът им до храна и вода е силно ограничен.

Стоян Маринов и трите му деца, които се разминаха с лавината, също са добре. Подслонили са се в лагер във Фериче.

МВнР: 35 българи са в Непал

По данни на външното ни министерство в момента в Непал са общо 35 българи. Повечето търсят възможност да се приберат с първия възможен полет. Властите в Катманду също призовават чужденците да се насочат към летището.

До момента няма никаква информaция за двамата мъже, които в събота са се обадили, че са в Катманду. Оттогава няма връзка с тях. Според говорителя на МВнР Бетина Жотева няма място за притеснение и вероятно причината да няма връзка е, че комуникациите с Непал са сринати.

По думите на Жотева, от вчера работи летището в Катманду и авиолиниите в Малайзия осъществяват извънредни полети, за да извозят всички, които са на летището. "Властите в Непал и Индия съветват всички граждани, които искат да напуснат Непал да бъдат насочени към летището и там да изчакат", допълни тя.

Посланикът на България в Делхи: Нямаме възможност за директна комуникация

"Имаме една група от 12 до 15 българи, с които е установен контакт, в резултат на позвъняване от техни близки. Имаме още 7 българи, с които в последните два дена успяхме да установим какво е тяхното състояние. Към този момент нямаме български граждани , за които да знаем, че се намират в Непал и да не е установен какъвто и да било контакт", заяви посланикът на България в Делхи Петко Дойков пред БНТ.

Според него, състоянието на българските граждани е такова, каквото е състоянието на всички, които се намират в Непал. "Очевидно обстановката е доста трудна. Най-тежкият проблем е, че в повечето случаи нямаме възможност за директна комуникация с тях", обясни Дойков.

В Непал е обявен тридневен траур в памет на жертвите на силното земетресение. По последни данни те са над 4 340. По данни на ООН засегнати от катастрофата са 8 милиона души. През цялата изминала нощ са продължили трусовете с мощност до 5,2, а хиляди са прекарали трета нощ под открито небе. Пристигнали от Индия спасителни екипи са успели да извадят изпод развалините жива жена, 50 часа след труса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай