Българи и румънци тръгнаха по моста Видин – Калафат

Българи и румънци тръгнаха по моста Видин – Калафат | StandartNews.com

Видин. Българи и румънци тръгнаха по моста между Видин и Калафат. Първите автомобили преминаха малко след нула часа на 15 юни, а призори вече се образува и автомобилен поток в двете посоки.

До 1 юли 2013 година преминаването по моста ще става без такса. За това са се договорили на срещата си след официалната церемония за откриването на съоръжението на 14 юни премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта. След тази дата ще се въведе такса. Определените първоначално 6 евро за преминаване на лек автомобил са три пъти повече от таксата за моста при Русе – Гюргево и вероятно ще бъде коригирана. Колко точно, ще решават екипи от транспортните министерства на двете страни.

Много видинчани се възползват от възможността за свободно преминаване и в събота се разходиха до Калафат.

Цените на двата бряга на Дунав са едни и същи, мина времето, когато в Румъния можеше да се купи по-евтино кафе, шоколади или стъклария, сподели Иван Жуветов, който пътува често до отсрещния град като преводач от румънски език. Но видинчани са любопитни да видят един чист, подреден и красив град, каза той. Калафат привлича с реда си, с тишината и строгия ред. Цветята са навсякъде, петуни висят от саксии, окачани на електрическите стълбове. Градът има басейни, чиято чистота се поддържа безупречно. Очаквам през летните горещини видинчани да се разхлаждат в отсрещния град. Мнозина харесват и техните кебапчета, които са по-различни от нашите.

Румънци пристигат във Видин да си купят сухи сладки, козунак и още 2-3 сладкиша, каквито те си нямат. Бизнесмени и по-заможни жители на Калафат пък идват вечер за забавление в ресторантите на Видин. Такива шумни заведения в Калафат няма, твърди Иван Жуветов.

Пътническа агенция от Видин вече организира ежедневни пътувания до Крайова. Тя пуска по два рейса на ден – сутрин и следобед. Билетът до Калафат струва 5 лв., а до Крайова – 15. Видинчани могат да пият сутрешното си кафе в Калафат, а да обядват във Видин.

Министерството на транспорта е пратило един от модерните влакове, който ще превозва пътниците от Видин до Калафат. Той вече направи първия си курс, но разписание за часовете на тръгване още не е обявено. Има неуредени въпроси, след решението на които влакът ще пътува редовно, обясниха от новата международна пътническа гара във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай