15:20 ч.

07.09.18

2 мин.

0

1

0

Българчета спечелиха 1 златен и 3 бронзови медала на олимпиада в Япония

от редактори |

Българчета спечелиха 1 златен и 3 бронзови медала на олимпиада в Япония

Снимка: МОН


Четири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-ата Международна олимпиада по информатика, състояла се в Япония. В надпреварата през тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.


Александър Кръстев от 11-и клас на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е завоювал златен медал, а Виктор Терзиев от 12-и клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от осми клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, и Радослав Димитров от 11-и клас на Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, са спечелили бронзови медали.


Ръководители на отбора са главен асистент Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Антон Шиков - преподавател в школата по информатика "Шикови" в Ямбол.


Инициативата за организирането на Международната олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се организира първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се е състояло в Правец - от 16 до 19 май, а първият председател на олимпиадата е проф. Петър Кендеров.


До 2017 г. българските ученици са спечелили общо 100 медала - 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.


Отборът ни се завръща с полет на австрийските авиолинии на 8 септември, събота, в 23.00 часа на терминал 2 на Летище "София".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:29 · 07.09.2018
Браво деца!Радвам се за всеки успех на умни и талантливи българчета!Да има повече такива деца майка БЪЛГАРИЯ!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент