Бакалов: Увеличават се каналджиите по границата

Бакалов: Увеличават се каналджиите по границата | StandartNews.com

Казанлък. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, заяви в Казанлък, че все още не е виждал разделителната ограда на границата между България и Турция. Той беше на на посещение в града за официалното откриване на сградата на Пожарната. Министър Бакалов пожела на пожарникарите възможно най-рядко да им се налага да използват модерната техника, с която са оборудвани. Това би означавало, че обстановката в страната е спокойна, че няма бедствени ситуации и рискове, които да застрашават хората, заяви вътрешният министър.

"Тази ограда все още не е предадена, след като ми беше направена справка за средствата за старта и за финала за построяването на това съоръжение разликата е 2 милиона лева. От 5 милиона е стигнало вече до 7 милиона, а тази сума не е окончателна, защото тази ограда все още не е предадена от строителя. По време на строителството от Гранични войски са имали доста забележки и те трябва да я оценят и чак тогава да се разбере окончателната й стойност, която е около 7 милиона лева, но може и да е по-малко. Говорим за едно съоръжение, което ще възпрепятства навлизането на наша територия. Но политическото решение трябва да го вземе следващото правителство. В момента на тази граница се изграждат 60 километра с виедонаблюдение и датчици. Има около 30 такива съоръжения в света, в Европейския съюз са 16", заяви министърът.

Бакалов коментира и ситуацията с бежанския поток към България. "Данните ги получавам всяка сутрин и бих казал, че се увеличават каналджиите, но не и хората, които са пресекли границата. За 10-12 дни имаме заловени хора които се опитват да правят трафик на границата, има и един турчин, останалите са българи, включително има и една жена. А има големи групи хора, които се опитват да пресекат границата, но те остават на турска територия и в тази насока има определен натиск", разказа той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай