Бъдещият лидер е визионер, който изгражда доверие

Бъдещият лидер е визионер, който изгражда доверие | StandartNews.com

Визионер с цел или кауза, която в очите на неговите последователи е част от един по-добър свят, с модел, в който хората вярват, човек, който непрекъснато развива собствените си умения и споделя знанията си със света. Такъв е образът на лидера, който изградиха участниците в международната конференция „Образование и бизнес – Бъдещите лидери", организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR и икономическия ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria.

„Лидерът е човек, който трябва да носи иновациите, но и да е гуру, който да предвожда", заяви Роберто Патраси, откривател на таланти към ФК Милан до 2013 г. „Той трябва да вдъхва доверие, но и да създава метод, школа" за развитие на уменията на последователите си.

Според него формулата за това как се става лидер е проста: 50/50: „50 процента идват с раждането, но останалите 50% са тези, над които трябва да се работи", поясни Патраси.

Идеята за доверието като основно и първо качество на лидера бе продължена и от Огнян Траянов, председател на Българска мрежа на Глобален договор на ООН и изпълнителен директор на софтуерната компания ТехноЛогика. „Лидерът проявява креативност, но и разпознава способностите и помага на последователите си да разширят уменията и да постигнат нещо повече от очакванията за себе си", заяви той.

Развитието на лидерите от гледна точка на образованието и обучението разгледа Любомир Янчев, предприемач и създател на Melissa Climate.

„Образователната система не знае какви умения да предаде на учениците, за да станат успешни хора", заяви Янчев. „Целта на образованието трябва да е всички да са успешни".

Бизнесът изпревари образованието и то не се движи достатъчно бързо, за да се натрупат нужните умения. Той обаче подчерта и още една възможност, която училищата и университетите трябва да предоставят, а именно – свободата, на взимане на избор, на пространство на действие.

Още подробности http://www.investor.bg/strategii/127/a/eksperti-bydeshtiiat-lider-e-vizioner-izgrajdasht-doverie-216647/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай