БАБХ пое вината за протестите срещу чумата, шефът готов с оставката

БАБХ пое вината за протестите срещу чумата, шефът готов с оставката | StandartNews.com

„Надявам се, срещата ви с нас да внесе повече яснота за ситуацията в България, мерките, които сме предприели и реакциите на много хора. Ясно е, че не сме ви информирали достатъчно добре. Изглежда, че това си ни е недостатък". Това обяви във встъпителните си думи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните инж. Дамян Илиев на извънреден брифинг заради възникналото напрежение вследствие на започналото евтаназиране на овце и кози в Ямболско заради чума.

Той призна, че комуникацията с местните стопани не е била достатъчно добра, а и покрай работата си, са „изпуснати нещата с медиите". „Въпросите защо животните са болни, а не умират не са състоятелни. В момента имаме птичи грип, патиците не умират, но могат да го разпространяват. В същото време кокошките боледуват и умират. Не винаги трябва да се търси смъртност", каза инж. Илиев.

По думите му това не значи, че не може в дадена ситуация, свързана със съпротивителната сила на животните, да не доведе до избухване и висока смъртност. „За чумата най-напред започва да се говори около 1940 г., но тръгва от Африка, движи се в продължение на годините. Чумата по животните е доказана при нас и същите проби са изпратени във Франция и те са потвърдили нашия резултат", обяви Илиев, като така опроверга спекулациите, че чума всъщност няма.

Той уточни, че резултатът е бил доказан първо в българска лаборатория, а след това и във френска. Изпратени са общо 400 проби. "Вземането на проби ще продължи. Изследването на такъв голям брой проби не може да стане сега и веднага и е възможно във времето да се доказват нови огнища. Мерките, които се взимат в Странджанско са ограничителни по отношение на движение на животни. По отношение на продукция и в зоните, които има огнища, там се предприемат мерки за евтаназия на стадата, в които има установено огнище", каза ижн. Илиев.

И обясни какво ще се случи, ако се бият ваксини на животните в момента. „Ваксина има – жива ваксина. Такива ваксини на територията на ЕС са забранени. Със специално разрешение могат да се слагат. Ако сложим такава ваксина и създадем един предполагаем пръстен за животни с антитела и неболедуващи от чума, рискът е, че под тази ваксинация вирусът си стои. Поради тази причина икономическите санкции са две години минимум за страна, която употребява жива ваксина на територията си. Обикновено санкциите са по цялата територия, защото се счита, че контролът няма да е достатъчен", каза инж. Илиев. По думите му, ако тази жива ваксина се постави само по линията на засегнатите райони санкциите върху тях ще бъдат същите, но ще бъдат за дълъг период. Сега – санкциите ще бъдат до Нова година", каза инж. Дамян Илиев.

По думите му досега са евтанизирани около 4000 животни, но се оказва, че има стопани, които се опитват да изкарат своите козе и овци извън оградения периметър на огнищата. "Може да излязат още. Чухте, че ние чакаме още резултати. Просто и днес знаем, че са намерени животни в багажници, за да бъдат изкарани и продадени. Рискът е голям", каза инж. Илиев и уточни, че „Гранична полиция" са покрили района", каза още Илиев.

Той бе категоричен е, че ако му бъде поискана оставка е готов да я подаде. „Ако министър Румен Порожанов ми поиска оставката, веднага ще я подам", каза Илиев. На въпрос как ще коментира думите на министър Румен Порожанов, че БАБХ не е информирала достатъчно добре хората, инж. Илиев отново потвърди: "Прав е".

„Стараем се да ограничим заболяването от чума в малък регион, така че да не може да бъде засегната цялата страна. Не можем да дадем гаранция, че няма да се разпространи още, но това са стъпките, които трябва да се предприемат, за да не се случи повече.

Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България. Действията ни трябва да са според правилата на СЗО, където 180 страни са приели правила, които засягат всичките действия, изследвания и всичко, което ни е гарантирано", каза инж. Илиев.

По думите му, когато една страна каже, че има определено заболяване или няма, означава, че има надзор над животните, а когато страните имат някакво съмнение за заболяване, те спазват такива стъпки, които са договорени между всички 180. Инж. Илиев отбеляза, че отговорността на България е много по-голяма отколкото на другите страни, защото сме гранична страна. Според него става опасно да си позволим карантириране, защото вирусът може да излезе и да зарази други и няма да се дадат гаранции за достатъчни мерки.

Относно компенсациите на животновъдите той каза: "Компенсацията трябва да се направи по определени правила. Министърът вчера гарантира, че ще даде повече от позволеното според европейските изисквания. Ако си свършим работата, както трябва, Европа ще ни компенсира загубите по определена схема. Когато дойдат на проверка и кажат, че не сме го направили, както трябва - няма да получим компенсация от ЕС. Имаме два пътя за компенсация на хората. Единият е официалният, другият в момента се изчислява в Министерството. Там намерението на министъра е да се даде 190 лв. на овца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай