БАБХ конфискува над 1100 килограма храни при Великденските проверки

БАБХ конфискува над 1100 килограма храни при Великденските проверки | StandartNews.com

Инспекторите иззеха заклани агнета, карантия и козунаци без документи

Българската агенция по безопасност на храните конфискува над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки, в това число близо 980 килограма храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, 21 килограма риба без етикет и близо 110 килограма храни от неживотински произход (сладкарски изделия, снакс и подправки).

Най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен, 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. В това число са и откритите 160 килограма агнешко трупно месо в кланица в град Кочериново, област Кюстендил, което е било повече от произведеното количество по документи. ОДБХ Сливен конфискуваха и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия.

Инспекторите са затворили и 2 обекта. Единият за лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храни, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните. Обектът се намира на територията на Област Велико Търново. Вторият затворен обект е предприятие за производство на козунак и се намира в Област Търговище. Областната дирекция по безопасност на храните е спряла експлоатацията му поради лоша хигиена.

Във връзка с официалния празник Великден са извършени общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните. Вследствие на установените несъответствия са съставени 57 Акта и са направени 161 Предписания. Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай