Б. Велчев: Ще видим дали изслушването за ВСС бе проформа

Б. Велчев: Ще видим дали изслушването за ВСС бе проформа | StandartNews.com

София. Предстои да видим дали изслушването е било проформа, обяви главният прокурор Борис Велчев по повод изслушванията в парламента на 17-те кандидати за 11-те членове на ВСС от парламентарната квота.

"Ако е било проформа, то означава, че няма значение кой, как се е представил. Ако сега се съобразят народните представители с представянето на колегите и изберат наистина тези, които бяха най-убедителни, независимо от това коя политическа сила ги е представила, значи е имало смисъл изслушването", каза Велчев.

По думите му е имало изказвания, които впечатлиха със своята задълбоченост, но и такива, които използваха по-скоро модерни словосъчетания -  прозрачност, публичност, участие на неправителствени организации и ги използваха малко по-често отколкото беше оправдано, посочи главният прокурор.

Адресатът на тази дискусия, според него, са били преди всичко магистратите в България. "Редно е да видят онези хора, които макар и неизлъчени от тях ще защитават техните интереси и това беше много хубаво и много правилно", каза Велчев. Според него много въпроси не са били зададени. "Трябва ли да се гарантира независимостта на съдебната власт? Е, искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва.", посочи той.

Велчев отказа да каже кой е фаворит за неговото място. "Честно казано това не е въпрос, който трябва да задавате на мен. Неговият избор ще зависи от мен точно в онази степен, в която моя избор зависеше от г-н Филчев, т.е. никаква", обясни той. Той е убеден, че в делегатското събрание, което ще избере прокурорската квота в съдебната система, няма да има никакви нарушения и никакви подозрения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай