Азис: Вярвам на българите, ромите да спрат да дерибействат!

Азис: Вярвам на българите, ромите да спрат да дерибействат! | StandartNews.com

Азис застана пред камерата на БНТ и коментира проблема с циганите, нашумял покрай Гърмен и Орландовци - най-горещите етнически точки в момента. "Вярмам на българите и искам ромите да спрат да дерибействат. Надявам се те да се интегрират. Аз съм ром, обичам своя етнос и имам право да ги коря", каза фолк певецът, който е един от най-успелите роми в България. Певецът каза още: "Не може да живеят на гърба на другите, това е така".

Певецът си спомни как в детството му всички са живяли заедно и не е имало заключени врати. Той с носталгия каза, че в миналото е имало разбирателство межди българи и роми и сегашните случки го плашат. "Искрено се надявам ромите в България да се интегрират. Въпреки, че звучи като някаква фантастика и нещо нереално. Дори и аз не вярвам. Иска ми се да вярвам, защото и между българи и роми има добри хора, Аз искам да тръгнат на училище, да се смесят с всички останали хора, без да крадат, без да дерибействат в българските домове. Аз знам, че е така. Вярвам на българите, които разказват всичките тези неща."

Азис разказа още, че познавайки добре и двата етноса отчита със съжаление, че ромите често правят неща, без да мислят и действат спонтанно. Той каза, че мечтата му е за "една България, в която всяко ромско дете с раничка на гърба да отива на училище." 

На въпрос на водещия защо след всичкире програми за интеграция на ромите все още няма реални резултати отговорът беше, че никакви пари на този свят не може да интегрират някой, който не го желае. За пример Азис даде себе си и каза, че той се е интегрирал в обществото без да е дал или получил нито един лев. В желанието си да не му се подиграват е започнал да говори правилно, като българчетата и дори е печели олипиада по правилно четене. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай