Атанас Скатов: Боян ще се възстанови, чака го Еверест

Атанас Скатов: Боян ще се възстанови, чака го Еверест | StandartNews.com

„Познавам го много добре, помагали сме си много, познавам неговия дух. На пролет през 2017 г. го чака връх Еверест и Боян ще се възстанови", каза пред bTV неговият приятел и колега алпинист Атанас Скатов.

Боян Петров и екологът Андрей Ковачев бяха ударени от автомобил в Кресненското дефиле преди няколко дни. Петров беше в тежко състояние, но от вчера е изваден от медикаментозната кома и диша самостоятелно. Лекарите от Военномедицинска академия са възхитени от неговото бързо подобрение.

Приятели на алпиниста се събраха днес пред ВМА да изкажат подкрепата си. „Цялата общност се молеше много силно за Боян, както и широк кръг от обществото. Всички го подкрепяха, за да прескочи трапа", каза неговият колега Борислав Сандов.

По думите му новината за инцидента е била шокираща за всички, защото Боян е преживявал далеч по-страшни моменти в живота си.

Пред ВМА беше и неговият дългогодишен приятел и колега Стоян Бешков. Именно той изпраща Петров на летището при всяка негова експедиция. „Боян оставя при мен завещанието си, всичко е премислено, защото винаги може да има и нежелани последствия", каза той.

Пожеланията на Бешков към Петров винаги са едни и същи: „Пожелавам му да се върне жив и здрав и да не поема непремерени рискове".

„Боян е преминал всякакви премеждия, разминавал се е на косъм със смъртта. Когато разбрах за този инцидент веднага си помислих най-лошото, но познавайки Боян от 30 години знаех, че ще го преодолее и този път", каза проф. Павел Стоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай