Ася Петрова с 59 лв. наем за дом на "Оборище"

Проверяват дома и дипломата на зам. главната прокурорка

Ася Петрова с 59 лв. наем за дом на "Оборище" | StandartNews.com

София. Наем, равен на стек цигари, плаща за държавно жилище в скъп софийски квартал любимата обвинителка на Цветан Цветанов. Зам. главната прокурорка Ася Петрова брои само по 59 лв. за ведомствения апартамент в район "Оборище", в който живее от половин година. Това призна самата тя пред "Стандарт".

Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура се готви да провери при какви обстоятелства Петрова е получила ведомствено жилище в София, научи още "Стандарт". Обвинителите са се самосезирали, след като стана ясно, че жилището й от 65 кв. м в район "Оборище" е било прехвърлено от фонда на МВР към Министерство на правосъдието, без да е имало конкретна необходимост за това.

Жилищният проблем за бившата окръжна прокурорка на Шумен възникнал, след като от фонда на правосъдието се оказало, че има свободни апартаменти в по-неатрактивни части на столицата. Документно обаче всичко е оформено така, че обвинителката да получи жилище от правосъдното ведомство, което е било прехвърлено с помощта на областния управител на София Данаил Кирилов няколко дни преди да встъпи в длъжността зам. главен прокурор. Според Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост държавни имоти се разпределят за ползване на ведомствата от областния управител след молба на съответния министър, но няма пречка незаетите жилища на едно министерство да бъдат дадени за ползване на друго.

Говори се, че с жилищния проблем на Петрова се заел лично Цветанов.

Освен около апартамента прокурорските инспектори душат и около дипломата на Петрова, която е от Бургаския свободен университет. Това дава повод на мнозина обвинители да се шегуват из коридорите на Съдебната палата, че си имат "калинка" и при тях. Според прокурори обвинител номер 1 Сотир Цацаров никак не бил доволен от работата й като завеждащ междуведомственото звено, което следеше за законността на парламентарните избори, особено след скандала с незаконните бюлетини в Костинброд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай