Асансьор ковчег

Асансьор ковчег | StandartNews.com

Цветелина загина след полет от 9-ия етаж, борят се за живота на Мария

Асансьор се превърна в ковчег за 46-годишната Цветелина Радунчева. Тя загина, а друга жена е тежко ранена, след като машината пропадна в мазето на 10-етажен блок. Трагедията се разигра вчера сутринта в блок 115 на столичната улица "Академик Георги Бончев". Както всяка сутрин Цвети станала, облякла се и тръгнала за работа. Тя е началник на отдел в Министерството на транспорта. Взела асансьора от 9-ия етаж. След нея в кабината се качила и 41-годишната Мария Ваклинова.

След секунди ужасът настанал. Чули се крясъци, трясък, ужасени викове на съседи. 20-годишната дъщеря на Цветелина веднага изтичала да провери какво става и шокирана разбрала за майка си. Цвети издъхнала на място. Мария е откарана в МБАЛ "Св. Анна" с контузии и травми в коремната област, гърдите, мозъка, черепа, както и спукан далак и съмнение за руптура на пикочния мехур. Оперирана е, състоянието й е стабилизирано, но животът й още е в опасност. "Скъсване на въжета на кабината поради некачествен ремонт. Това е основната причина за инцидента с падналия асансьор", заяви Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверката показала, че въжетата са били ремонтирани некачествено преди три години, търкали са се в двата края и са се износили. Друг е въпросът защо клиновете, които трябва да заклинят кабината, не са се задействали, коментира пред bTV Цанков. Докато течеше огледът, съпругът на Цветелина - Огнян Радунчев, обикаляше около блока с насълзени очи, стискайки в ръце чантата на жена си, невярващ, че вече я няма. Успокояваше го сестрата на Цветелина - Красимира, която бе не по-малко шокирана от случилото се. Ужасеният мъж сподели пред медиите, че кабината на асансьора се е клатела и скърцала от седмица. "Единият от асансьорите на етажа не работеше", другият скърцаше, обясни Радунчев. Домоуправителят на 10-етажната жилищна сграда, която е строена през 1968 г., коментира, че асансьорът е бил сменен преди 4 години. Кабината е била стара, но въжетата и моторът били подменени. Той не уточни коя е фирмата, произвела съоръжението, но посочи, че всеки месец е минавала техническа инспекция.

Две компании си делят отговорността

Две фирми отговарят за асансьорите в блок 115. Едната е "Витоша лифт". Тя се грижи за техническата поддръжка и ремонтите на съоръженията. Другата е "НБ лифт контрол". Тя трябва да осъществява надзор за това колко качествена е работата на първата.

Съседите: Сложиха му италиански части

"Все още в ушите ми отеква трясъкът от падането на асансьора, крясъците бяха ужасяващи - помощ, помощ!", разказа съседка на загиналата Цветелина. Тя и мъжът й се върнали от море в понеделник вечерта. Сутринта жената се събудила от виковете. Според нея асансьорът бил изцяло ремонтиран преди 5-6 години, като била сменена цялата му ходова част, моторите и въжетата. Била сложена и нова, допълнителна аварийна спирачна система. Целият ремонт струвал около 20 000 лв., а частите били доставени от Италия. Съседите не можаха да си обяснят защо допълнителната защита не се е задействала. "Фирмата, която поддържа съоръжението, мисля, че се казва "Витоша лифт", каза жената. Според нея техниците идвали често, за да подменят части на асансьора или да отстраняват повреди. "Въпреки това асансьорът засядаше по един-два пъти месечно, напоследък не се беше случвало", разказва съседка. В блока има два асансьора, но единият е спрян. Съседите не знаеха каква е причината да не работи. Блок 115 е строен през 60-те години на миналия век.

Колегите й не вярват, че няма да я видят

Беше удоволствие да се работи и общува с Цвети, твърдят колегите й от 13-ия етаж в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Радунчева от доста години работи във ведомството, като последно беше началник на отдел в дирекция "Координация на програми и проекти", която е управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт". Цвети беше винаги усмихната, възпитана и много компетентна, категорични са колегите й. Не можем да повярваме, че вече я няма, въздишат те. Преди да дойде във ведомството, Цвети е работила в Агенция "Пътна инфраструктура".

Още разследват инцидента в Бургас

Все още продължава разследването на фрапиращия инцидент в сградата на Медицинския център в Бургас на 16 юни, когато 51-годишната Валя Колева пропадна заедно с внучето си върху покрива на асансьор за инвалиди. На този етап няма повдигнати обвинения. От прокуратурата обясниха, че ще приключат производството до края на месеца. Пострадалата жена също ще заведе жалба за нанесените вреди след края на разследването.

Пенсионер проверява 5000 кабини

Техник краде части, после рекетира собствениците

Фирмата, която отговоря за асансьора убиец, прави надзор на 12 000 машини с шестима души. Това заяви Стефан Цанков, шеф на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Той обясни, че това е "НБ Лифт-Контрол". "Съставили сме 12 страници протокол с уточнени нередности, а в последните месеци и 15 акта за нарушения. Няма как един инспектор да проверява толкова съоръжения", категоричен бе той. Цанков призна, че има фирма с инспектор на 76 години, който проверява 5000 асансьора. "Затова искаме ограничаване на броя", заяви шефът. Според него е невъзможно на 34 минути да се прави проверка на асансьор, без да се почива и един ден в годината. "Прелива един и същ персонал през десет фирми, за да избегне регистрация по ДДС", обясни още директорът на контролиращия орган. Стефан Цанков допълни, че дори да бъде отнет лицензът на някоя фирма, за една вечер се подготвят документите на нова. От началото на годината са отнети лицензите на 80 фирми. Агенцията обаче разполага с екип от 90 служители, които трябва да контролират 1 600 000 съоръжения с повишена опасност. "В София се гоним с техник, който краде елементи от машините на асансьорите, а после рекетира собствениците", допълни Цанков. Като друг проблем той посочи липсата на единен регистър на опасните съоръжeния в страната. "Бракувано от Видин може да дойде в София", посочи той.

Проверка на всички фирми, занимаващи се с ремонт, преустройство и поддръжка на асансьори, може да започне прокуратурата, стана ясно от думите на заместник главния прокурор Борислав Сарафов. "Това е доста неприятен инцидент, аз самият ползвам асансьор, защото живея на 16-ия етаж", коментира Сарафов. Той бе категоричен, че ще се води наказателно производство и ако има виновни лица, те ще понесат отговорността си. И не изключи прокуратурата да разпореди проверки по фирмите, занимаващи се с тази дейност. Часове след трагичния инцидент в столицата и вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната.

Фирмата поддържала и лифта на президента

Фирмата "Витоша лифт", която поддържа фаталния асансьор, е обслужвала и Президентството. Това става ясно от сайта й в интернет. Договорът с ведомството на държавния глава Росен Плевнелиев обаче е изтекъл преди две години.
"Витоша лифт" е създадена преди 30 години. Дейността й е свързана основно с доставка, монтаж, преустройство, ремонт, узаконяване и сервиз на всички видове асансьори. Тя осигурява на своите клиенти 24-часово дежурство за поддръжка на асансьорите им.

Към днешна дата фирмата поддържа подемните съоръжения в 800 жилищни сгради в столицата. Нейни клиенти са и административни органи като посолството на Полша и Комисията за регулиране на съобщенията. Също така "Витоша лифт" отговаря за асансьорите в различни офиси и печатници, става ясно от сайта й.

"Витоша лифт": Не сме виновни

Фирмата няма вина за инцидента. Това заяви управителят на фирмата "Витоша лифт" Янко Костов пред бТВ. Той потвърди, че фаталният асансьор се поддържа от неговата фирма.

Според Костов обаче инцидентът не е станал по тяхна вина. Въпреки това той не успя да обясни каква е причината за пропадането на асансьора. Не мога да кажа защо не са сработили защитите на асансьора, не ме допуснаха до съоръжението, каза мъжът. Костов потвърди, че асансьорът е бил инспектиран от хората му всеки месец. Следствието тепърва ще установи какви са причините за трагедията. Цялата документация по поддръжката и производството на асансьора е иззета от разследващите. Предстои на разпит да бъде привикан и управителят на фирмата.

Никой не иска да става техник

В последните години липсват желаещи да стават асансьорни техници, отчитат директори на училища. Няколкото опита да бъдат сформирани дори и маломерни паралелки се оказват неуспешни, казаха те. От столичната Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника тази година имали едва около 13 желаещи да учат тази специалност след седми клас и паралелката се разпаднала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай