Архивите празнуват с фотоси на първата ни пътешественичка

Архивите празнуват с фотоси на първата ни пътешественичка | StandartNews.com

Търсят поне 5 млн. лв., за да спасят стари документи

Люба Кутинчева е вземала интервюта с краля на Ирак Фейсал и Махатма Ганди

Денят 9 юни е Международен ден на архивите, обявен за такъв през 1948 г. от ЮНЕСКО. По този повод Държавна агенция "Архиви" представи уникална изложба от първата наша жена пътешественик Люба Кутинчева (1910-1998). Родственица на знаменития наш генерал Васил Кутинчев, тя е успяла да обиколи буквално целият Ориент - от Испанско Мароко до Япония. Сред снимките, които тя е оставила за поколенията, са тези на кралете на Ирак Фейсал, на Йордания Абадула Първи, на Махатма Ганди, на деца от улиците на Техеран, Пекин и Токио, на безименни войници, търговци и селяни от необятните азиатски пространства. С държавниците тя е правела интервюта.

Сред новите постъпления в ДАА са личните документи на покойните президенти Жельо Желев и Петър Младенов, на великия български бас Борис Христов и на професор Марко Семов. А също и архивите на Съюз "Истина", отнасящи се до репресираните по времето на тоталитарния режим, предоставени от Дянко Марков, което ще даде възможност да се уточни броят на жертвите на комунизма. До края на годината ще бъде готов и електронният списък на загиналите в Първата световна война. За съжаление, техният брой ще доближи цифрата 100 000, каза доц. Груев.

За постиженията и проблемите на българските архиви говори техният шеф доцент д-р Михаил Груев. В представената стратегия за развитието им е заложено преди всичко тяхното електронизиране. "Това е тенденцията и бъдещото. Но изисква също значителни финансови ресурси. Трябва да бъдем сигурни, че електронните носители на българската памет ще бъдат неуязвими за бързо развиващите се ИТ технологии. Което ще струва поне 5 милиона лева. Тоест те трябва да бъдат обновявани на 5-10 години, за да бъдат запазени. Защото цели 14 000 линейни метра документи са под заплаха за унищожение в сегашния склад в Биримирци", каза доц. Груев. По думите му други 10 милиона са нужни, за да стане предоставената още през 2011 г. сграда в столичния комплекс "Младост" наистина модерно депо за съхраняване на документалното богатство на България. Агенцията инициира и поправки в Закона за българските архиви, които да гарантират запазването на историческото ни наследство. Включително и данните за фалиралите и ликвидирани предприятия и фирми в най-новото време, каза още доц. Груев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай