Архитект ще се бори за Дунав мост III

Архитект ще се бори за Дунав мост III | StandartNews.com

Областният управител на Плевен Бойко Балтаков обикаля Боженци и Арбанаси

Новият губернатор на Плевен ще се бори за трети Дунав мост.

Архитект Бойко Балтаков обяви приоритетите си, след като служебният премиер Георги Близнашки му повери поста. "Липсата на инвестиции и работни места е главна причина за сериозното изоставяне на Северна България в сравнение с южната част. Затова полагаме усилия да стане факт проектът за трети мост на река Дунав по линия на трансграничното сътрудничество с Румъния. Засега областта е с много големи шансове той да се строи на нейна територия", казва Балтакав. Той е категоричен, че третият мост на територията на Плевенска област ще помогне много на бизнеса да се преориентира към района.

В малкото си свободно време арх. Бойко Балтаков обича да обикаля страната в търсене на кътчета с интересна архитектура. Преоткрил е много интересни стари къщи, от които смята да черпи вдъхновение. Особено професионално любопитство го тегли към малки възрожденски градчета на Балкана. "Това ми е разтоварването. Аз не съм екстремен турист, а просто любител. Обикалям страната с познавателна цел. Особено се възхищавам на съхранените стари сгради в Боженци, Арбанаси и Трявна например", казва Балтаков.

Той признава, че е любопитен как се развиват тези места с времето.

Досега Балтаков бе главен архитект на Плевен с впечатляваща кариера зад гърба си. Има магистърско образование по архитектура от ВИАС в София. Бил е шеф на дирекции и главен архитект на още две общини - Свищов и Долна Митрополия.

56-годишният Балтаков има син и дъщеря, които са поели по своя път. Преди 3 г. загубил съпругата си.
Непосредствено под прозореца на кабинета му сега се чува шумът от работата по мащабния проект, който променя облика на централната градска част. Плевен отдавна имаше нужда от промяна, за съжаление съдържателите на заведения по Главната имаха слаб сезон, призна архитектът.

Иначе градът си остава традиционна туристическа дестинация за руснаци заради историята.

"Заварих администрацията в нормално състояние. Заместниците, назначени при предишното правителство, са на местата си. Основната ни задача все пак е да създадем организация за нормално провеждане на изборите", заяви губернаторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай