11:06 ч.

31.08.15

2 мин.

3585

0

0

Археолози откриха уникална обществена сграда от ранния елинизъм

от Владимир Симеонов |

Археолози откриха уникална обществена сграда от ранния елинизъм

Наши археолози се натъкнаха на уникална и огромна обществена сграда от ранния елинизъм при изследването на античния град Хераклея Синтика. Новината съобщи ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински, който е директор на Националния археологически институт с музей към БАН.


Той и колегите му започнали работа на терен на 26 август и бързо открили ъгъл на много голяма постройка. „Сградата е от ранно – елинистическата епоха, 3-4 век преди Христа. Тя буквално е от самото създаване на античния град. Намира се на 8 метра дълбочина. Тази година получихме по-малко средства от културното министерство и ще сме на терен само до 5 септември", обясни доц. д-р Людмил Вагалински.


Той увери, че с колегите му ще направят всичко по силите си, за да укрепят мястото, за да не бъде затрупано от срутили се горни пластове. На по-късен етап ще изготвят и специален проект, за да може не единствено да спасят обществената и мащабна сграда, а да я направят достъпна и видима за посетителите. „Градежът й е изключителен.


Тази находка за нас е голям успех, много малко са такива постройки от ранния елинизъм, открити в България. Затова ще е грях да я зарием и да я изоставим. Проблем е, че близо над нея минава пътя, но сме длъжни да я разкрием колкото е възможно и да я съхраним", каза още ръководителят на екипа на Хераклея Синтика.


Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци.


Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Посетителите тук се увеличават непрекъснато, това е един от най-посещаваните обекти в община Петрич. Целта е да се превърне в музей на открито.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент