Археоложка откри нова улица в античния град Рациария

Археоложка откри нова улица в античния град Рациария | StandartNews.com

Видин. На улица, широка 6 метра, се натъкна археоложката Красимира Лука при  разкопки в античния град Рациария край село Арчар. Това разказа самата тя пред микрофона на Радио Видин.

Улицата, покрита с широки каменни блокове, се намира на място, където досега археолозите не са правили разкопки. Това означава, че по площ римският град е бил много по-голям, отколкото се знае досега. Ясно личали и зидовете на сгради, които са се намирали около улицата.

Според Красимира Лука проучванията са били необосновано прекратени преди 20 години. Все още не са разкрити мащабите на града и неговата бляскава архитектура. Всички по-значими находки не са от земята по трасето, по което през това лято е търсила останки от града археоложката.

Не е вярно, че иманяри са унищожили безвъзвратно Рациария, твърди Красимира Лука. Те са преровили два пъти земята само в пределите на предишните разкопки. Жители на селото разказват на историчката на кои други места са се натъквали на каменни блокове при стопански работи.

Основите на Рациария може би лежат под къщите на днешното село Арчар, смята Красимира Лука. Под преровените пластове вероятно се крият още свидетелства за величието на римския град, станал през първия век от новата ера главен град на римската провинция Горна Мизия. Но досега никой не бил слизал на по-голяма дълбочина.

Ще искам помощ от Министерството на културата и областната администрация на Видин, за да опазим откритото през това лято, допълни археоложката. Ако я получи, то ще “тръгне” по улицата и ще стигне до форума /площада/ на стария град, до една от двете му порти. Убедена съм, че ще получим резултати, каквито не сме очаквали, твърди  историчката.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай