Археолог: Май сме намерили монетарницата на Сердика

Археолог: Май сме намерили монетарницата на Сердика | StandartNews.com

Дали намерените находки от нашия екип при разкопките подкрепят научната хипотеза, че в една от разкритите сгради на днешния площад „Света Неделя" в София се е намирала монетарницата на Сердика. Трудно е да се каже засега, независимо, че намерихме глинени духала, ядра за монети, ще продължим проучванията, но е възможно да е така. Това обясни археологът д-р Весела Кацарова, която представи пред медиите в Музея за история на София находки, намерени на обекта при площад „Света Неделя" през това лято.

Когато говорим за монетарница визираме намереното в източните помещения на сградата - това е един пласт с монети на римските императори Галиен, Аврелиан, Клавдий II до самото начало на IV век, подчерта д-р Кацарова. За този период имаме сведения, че в Сердика е функционирала държавна монетарница, която не е сякла монети от името на градската управа, а с позволението на императора, които вече са съвсем друга категория пари, добави тя. За нас най-вълнуващият обект бе помещение №1, в което още през 2015 г. намерихме прословутото гърне с 2976 сребърни монети на Селвий Калист, последният му притежател, римски гражданин с гръцко фамилно име, което е изписано на стените му. Продължава да ни изненадва обработката на метала, която са правили в античните времена. Дълъг период са събирани намерените монети- от времето на управлението на римския император Нерон почти до този на Каракала и Гета, уточни д-р Весела Кацарова.

Сред намерените монети има редки номинали, включително има и монета на император, който е управлявал само 86 дни. А от монетите на император Домициан, които са 111, няма повтарящи се между тях, т.е. опакото изображение е различно, потвърди д-р Кацарова. В съседното помещение са документирали ранния период на сградата, както и намерените материали от края III и началото на IV век.

Обектът има сложно преплитащи се културни пластове - тук има белези и доказателства за човешкото присъствие в софийското поле от 7 хил. години, призна археологът. За първи път откриваме следи и от праисторията тук, посочи зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той спомена, че заради ценните находки ще има и ново площадно решение. Това бе потвърдено и от главния архитект на София Здравко Здравков, за да може, според него, да се върнат многобройните посетители и туристи на площада около църквата „Света Неделя".

А мнението на кмета Фандъкова бе, че многогодишните проучвания и целенасочените усилия са дали резултат- през последните 1-2 г. в столицата процъфтява културният туризъм, а нискотарифните компании са отворили много нови линии. Тя смята, че инвестициите в проучването и представянето на културното ни и историческото ни наследство се умножават многократно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай