Арестуваха бивш полицай за детска порнография

Арестуваха бивш полицай за детска порнография | StandartNews.com

Началникът на отдел Трансгранична организирана престъпност в МВР комисар Явор Колев заяви в ефира на бТВ, че бивш полицай е задържан за разпространение на детска порнография.

"Над 50 000 педофилски файлове са спипани в компютъра му. Той е от малко населено място", каза Колев, но не пожелада даде повече информация по случая.

Комисар Колев говори и за зачестилите хакерски атаки на ведомствата, като подчерта, че има места, където на сайтовете не се обръща достатъчно внимание.

"Такива инциденти се случват много отдавна. Проблемът е, че тези сайтове на държавните институции са създадени преди повече от 10 години по европейски проекти и вече са изтекли договорите за поддръжката им. Не се обръща внимание на интернет страниците. В най-кратки срокове ще бъде обърнато внимание на информационната сигурност и ще има инвестиции в тази посока", коментира той.

"Ясно е, че мейлите са изпратени от България, но са използвани ресурси от чужди страни. Отделът ни по киберпрестъпност е много добър, а в него работел и човек от ФБР. Това престъпление, ние сме го квалифицирали. Имаме насоки на разследване и се надявам в най-кратки срокове да обявим резултати. Има задържани. Това е престъпление по смисъла на НК. Наказанията са малки - глоби от 1000 до 3000 лева, няколко месеца затвор. Има осъдени по тези текстове. Надявам се новият НК, който предстои да бъде приет, да е осъвременен със санкции за киберпрестъпленията", посочи още комисар Колев.

"Профилът на хакера е около 20-годишен младеж. Тези хора изглеждат нормални, имат нормален живот, но някои от тях се занимават само с това. Залавяни са банди, върлуващи в мрежата, състоящи се от 15 до 28-годишни млади хора" добави посочи още и предупреди шефовете на фирми да пазят внимателно информационните си инфраструктури, тъй като заради хакерски атаки напоследък у нас 30 компании са олекнали с от 50 до 60 хиляди евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай