Арести за джихадистки проповеди във Фейсбук (ОБЗОР)

Арести за джихадистки проповеди във Фейсбук (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДАНС нахлу рано сутринта в ромските гета

Осем души от Пловдив, Пазарджик и Асеновград агитирали за радикален ислям

Спецагенти на ДАНС арестуваха осем души за агитация на радикален ислям във Фейсбук.
След акцията, която се проведе рано сутринта вчера, са задържани трима в Пловдив и четирима в Пазарджик. Осмият закопчан, който е и най-известен, е ходжата

Ненко Щерев от циганската махала в Асеновград. Той се смята за дясната ръка на арестувания миналия ноември Стефан Димитров, по-известен като Тефик Ходжа. Ненко и Тефик са връзката на пазарджишките имами в града край река Чая. Когато водачите от Пазарджик искали среща с хората в Асеновград Тефик и помощникът му за броени минути ги събирали, разказаха комшии на арестувания тази сутрин 35-годишен мъж. Той било отведен от полицията призори от дома му на ул. "Мануш войвода" в махала "Лозница". Щерев не е криминално проявен и до момента не е уличаван в проповядване на ислямски радикализъм. Ходел обаче с типичната за салафитите дълга и добре поддържана брада без мустаци и с бели арабски дрехи.

Арестите на Ненко Щерев и съмишлениците му са извършени под надзора на прокуратурата. От там съобщиха, че в хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура - Пазарджик срещу последователи на Ислямска държава, са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Срещу задържаните е образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям и пропаганда за война.
В ареста заедно с Щерев са още Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, както и Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик. Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик са привлечени задочно и за тях е издадена европейска заповед за арест, съобщават от Главна прокуратура. Никой от задържаните не е оказал съпротива при ареста.

Спрямо осмината са вземи мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане от Окръжен съд - Пазарджик.
"Нямам информация за акцията на ДАНС и за арестуваните в Пазарджик", заяви пред "Фокус" окръжният мюфтия Абдулах Салих. Агенцията съобщи още, че по-късно през деня близки на арестантите са се събрали пред Пазарджишкия окръжен съд. Те са обясниха, че не знаят защо са арестувани техните хора, а от полицията им отказали информация.
Това е втората мащабна акция на ДАНС срещу радикални ислямисти след ноември 2014 г., когато бяха задържани 24 души. Сред тях бе и осъденият на 4 г. Ахмед Муса Ахмед.

Задържаните били в мрежата на Муса

Задържаните вчера ислямисти са част от мрежата на пазарджишкия проповедник Ахмед Муса Ахмед. Той води проповеди в джамията "Абу Бакр" в квартал "Изток" и вече има две присъди за радикален ислям - през 2004 г. за разпалване на религиозна омраза и през миналата година в рамките на делото срещу 12 родопски имами за участие в саудитската фондация "Ал Уакф ал ислами".

В края на ноември операция на ДАНС и прокуратурата извърши поредица от арести в ромските махали на Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково. Общият брой на задържаните бе 26, като 7 от тях получиха обвинения за проповядване на религиозно-екстремистка идеология за изграждане на халифат и за пропаганда за война.
Според обвинението Ахмед Муса и хората му са качвали във "Фейсбук" и други социални мрежи знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и дори клипове с обезглавявания. Проверка на "Стандарт" установи, че фейсбук-профилът на Муса е изтрит. Почистени са и други профили на родни ислямисти - или са изтрити изцяло, или от тях са свалени материалите с екстремистко съдържание.

Пред съда защитен свидетел /със скрита самоличност/ 001 заяви, че Муса е обявил на всеослушание в джамията: "Там, в Сирия, се бият нашите братя. Ние трябва и тук да станем много като тях, повече народ, за да направим Ислямска държава и тук!" В края на всяка своя реч той призовавал вярващите да се молят за загиналите бойци на исляма.
"Това не е клетка на ИДИЛ , но можеше да бъде. Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на "Ислямска държава". Установихме, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и опити за набиране на бойци за "Ислямска държава", заяви след спецоперацията тогавашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Пред съда служители на Гранична полиция са заявили, че Муса е неговите хора са помогнали на двама босненски мюсюлмани - единият с немски, а другият с френски паспорт, за да преминат територията на България към Турция, а оттам към Сирия, където да вземат участие в бойни действия.

През януари на българо-турската граница бе закопчан хаитянинът с френски паспорт.
Фриц Жоли Жоакен. Той отивал на джихад в Сирия. Жоакин е член на терористичната клетка на братята Куаши и Амеди Кулибали, които извършиха клането в редакцията на "Шарли ебдо" и в еврейската бакалия в Париж. Фриц Жоакен бе екстрадиран във Франция, където срещу него в момента тече разследване .

Радикалната ислямистка мрежа на Ахмед Муса Ахмед е пуснала пипала на Запад.
"Муса проповядва на всички езици, на които може да се проповядва. Има привърженици в Германия, Холандия и Франция", заяви в сряда зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Освен в Пазарджик салафитската група е действала и в квартал "Столипиново" в Пловдив и в ромската махала в Асеновград. В пловдивското гето клетката е ръководена от ходжата Ерджан Смаил, а когато той е отсъствал - от местния главен отговорник Хюсню, посочва свидетел 002. Асеновградският ходжа Стефчо Димитров, известен и като Тефик, който е също сред обвиняемите, е заснет с арабско облекло и със знаме на ИДИЛ.

Шерше ла Меликшен

Единствената от вече 15-те подсъдими, която е на свобода, е 29-годишната Александрина Ангелова. Тя бе пусната под парична гаранция от 5000 лв. поради здравословни проблеми. Изглежда, че известната и като Меликшен дама е играла ключова роля в организацията на Муса. Студентката по турска и българска филология в Пловдивския университет доскоро е живяла в златоградското село Старцево на семейни начала с местния имам Хасан Щърбов. В последно време обаче попаднала под влиянието на пазарджишкия духовник и се е преместила да живее близо до него. Според нейните адвокати жената е предадена на ДАНС от бившия си любовник. Защитниците на Ахмед Муса пък твърдят, че Меликшен е "изпяла" проповедника и по нейните показания прокуратурата е скалъпила обвиненията. Защитен свидетел 001 заяви, че Александрина е ползвана от Муса за женски проповедник в страната, тъй като мъжете не можели да ходят сред жените мюсюлманки. Меликшен е превела от арабски на български и книгата "Науакид ал Ислам" ("Вероотстъпване от исляма"), определена като "много опасна" от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай