Арести на наши в Струмица

Посредничили за БГ документи на македонски граждани

Арести на наши в Струмица  | StandartNews.com

В Македония са арестувани шестима граждани от Струмица с двойно македонско-българско гражданство, като преди това домовете им са били грубо обискирани. Това е станало на 2 януари, около седмица, след като екип на bTV е гостувал при част от тях и те разказаха как са репресирани заради българското им самосъзнание.

Лазар Младенов, председателят на Българския културен клуб в Скопие, обясни, че представители на службите за сигурност нахлули в къщите на шестимата задържани под претекст за проверка за фалшифицирани документи. Истинската причина според Младенов е в дейността, която хората извършвали – те били посредници за издаването на български документи на македонски граждани.

В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. На всички обискирани е било временно забранено да напускат Македония. Според председателя на Българския културен клуб един от арестуваните е бил отведен в полицейското управление на Струмица с чувал на главата. Друг бил разпитван за дейността си в продължение на 2-3 часа. Всички задържани били заплашвани да не се оплакват в българското посолство, отказали им и възможността да подадат жалби.

Арестуваните вече са на свобода, но документите, иззети при обиска, са все още в полицията или в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай