Антракс в 10 от затворените заведения във Варненско

Антракс в 10 от затворените заведения във Варненско | StandartNews.com

В тях има положителни проби на антракс и след дезинфекцията

В 10 от 27 обекта е отчетена поне по една положителна проба за антракс по контактни повърхности в кухните и след дезинфекцията. Става въпрос за заведения във Варненска и от Добричка област. Това обяви след заседание на Кризисния щаб при областния управител в морската столица временният шеф на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. Тези обекти ще останат затворени и в тях ще бъде извършена повторна дезинфекция. След това отново ще бъдат взети проби, които ще бъдат изпратени в София за лабораторно изследване. Останалите заведения от списъка ще бъдат отворени.Тази вечер здравните власти ще уведомят собствениците, за да започнат регулярната си дейност. Д-р Денев обаче отказа да назове имената на обектите, които ще останат със затворени кухни. Според него наличието на заразени повърхности най-вероятно се дължи на неправилно извършена дезинфекция от лицензираните фирми.Той припомни, че всички проби от иззетата месна продукция са отрицателни, но всички количества кебапчета и кюфтета отиват на Екарисаж за унищожението им.

Няма никакъв риск за здравето на хората, които са консумирали храна от тези обекти. За това увери временният шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. По думите й през двата почивни дни почти никой не е търсил помощ с оплаквания. Изследванията, направени от здравните власти са отрицателни.

Карантината в Млада гвардия ще бъде вдигната в момента, в който се изгради имунитет и от последното ваксинирано животно, добави д-р Денев. По думите му това може да се случи евентуално към края на тази седмица. Към този момент няма други животни със съмнения за антракс.

Рисковата транжорната в "Аспарухово", която зареждаше заведенията и в която бяха направени наденици от заразената крава от Млада гвардия, продължава да е запечатана и в нея днес е извършена повторна дезинфекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай