Антон Дончев: Българите се раждат на 24 май

Езикът ни е същият, но се изгубихме, обяви академикът

Антон Дончев: Българите се раждат на 24 май | StandartNews.com

Празникът на българската просвета, култура и писменост е рожденият ден на българите, на българския дух, обяви академик Антон Дончев пред bTV. "Имало е българска държава и преди това, но нашата писменост е майка на нашия български дух. Тази писменост идва в момент, в който по нашите земи живеят три народа, три цивилизации и парчета от разни други племена и народи. Живеят главно траки, славяни и българи. Всеки си има език, богове.След 150 години Василий II е наречен Българоубиец, т.е. срещу него вече е имало един враг, един народ. Какво е станало за тези години? Появява се българската писменост и тя научава хората на един език, на едни букви. Ражда се българската култура, българският народ. Българският дух живее въпреки двата века византийско и петте века османско робдство", обоснова се авторът на "Време разделно"

Разпространението на писмеността е нещо невероятно, изумително, почти не е за вярване. За седем години свети Климент Охридски обучава 3500 свещеници в Охридската школа. Това е било наглед невъзможно. Първо трябва на свещеника да дадеш евангелие, което се пише на пергамент. Трябва да се одерат 100 хил. крави, да се обработят кожите им и да се напише на ръка в 10 – 15 хил. екземпляра. Тези хора, с евангелието под мишница, тръгват на изток и по времето, по което България загива, те спасяват Русия, изместват гръцките свещеници. Има 3 – 4 пъти имаме повече преписи на „О писменех" („Сказание о писменех" на Черноризец Храбър) в Русия, отколкото са намерени в България", продължи академик Дончев.

Благодарение на писмеността, българският народ разбира евангелието, „толкова добре го е разбрал, че е ражда богомилството. Това не са хора, които са водени като овце, а хора, които мислят", каза още той.

Езикът ни си е същият, но това, че ние сме си изтървали юздите на устата и на душите си е наш проблем. Загубили сме главните ориентири на нашето съществуване, духовните и материалните. Трябва да има равновесие между духовното и материалното. Имали сме български пояс, който е свещен. Сега сами си връзваме пояса. Само че на врата като примка Бесим се, защото нямаме самочувствие и достойнство. Имало е хора, които са знаели какво ще стане и не са го предотвратили заради пари", завърши Дончев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай